Συχνές ερωτήσεις

Από τότε που ήσουν παιδί όλοι σου έλεγαν ότι πρέπει να ρωτάς για να μαθαίνεις. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνεις και τώρα που χρειάζεται να επισκεφτείς τον οδοντίατρό σου. 

Ακολουθούν οι σημαντικότερες ερωτήσεις και απαντήσεις: 

Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο για τακτικό έλεγχο;

Η οδοντιατρική υγεία ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά η γενική οδηγία είναι ότι οι ενήλικες ασθενείς χρειάζεται να επισκέπτονται τον οδοντίατρο μια ή δύο φορές το χρόνο, ακόμη και αν το στόμα τους είναι σε άριστη κατάσταση. Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να φροντίζεις τα δόντια σου βαθιά και ουσιαστικά σε τακτά χρονικά διαστήματα και να διασφαλίζεις ότι πιθανά προβλήματα εντοπίζονται έγκαιρα.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσω τα δόντια μου υγιή;

Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, τουλάχιστον πρωί και βράδυ, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία τους. Εκτός όμως από αυτή την καλή συνήθεια, θα πρέπει:

  • Να χρησιμοποιείς οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο.

  • Να χρησιμοποιείς νήμα μετά από την κατανάλωση φαγητού.

  • Να αποφεύγεις τη ζάχαρη.

  • Να κάνεις ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

  • Να αποφεύγεις τον καπνό σε οποιαδήποτε μορφή.

Πώς μπορώ να κάνω τα δόντια μου πιο λευκά;

Ένα όμορφο χαμόγελο με καθαρά, λευκά δόντια γοητεύει και εμπνέει εμπιστοσύνη και θαυμασμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποιον αποχρωματισμό των δοντιών τους με το πέρασμα των χρόνων. Έχεις τη δυνατότητα να αντιμετωπίσεις τους λεκέδες και το κιτρίνισμα των δοντιών στο σπίτι με εξειδικευμένα προϊόντα που θα σου συστήσει ο οδοντίατρός σου ή να κάνεις μια βαθιά λεύκανση στο ιατρείο. Το αποτέλεσμα της λεύκανσης διαρκεί περίπου 2-3 χρόνια, χωρίς ωστόσο το χρώμα των δοντιών να επιστρέφει στο αρχικό πριν τη λεύκανση. Τα δόντια παραμένουν λευκότερα σε διάρκεια ετών αλλά το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη διατροφή σου, το κάπνισμα και την κατανάλωση ποτών και καφέ. Στις εγκύους και σε ανηλίκους δεν συστήνεται να γίνεται λεύκανση των δοντιών. Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες δεν χαρίζουν αστραφτερό χρώμα, αλλά το συντηρούν μετά τη λεύκανση.

Πότε θα μου ζητήσει ο γιατρός μου να κάνω ακτινογραφία;

Αν και υπάρχουν ασθενείς που ανησυχούν για τη λήψη ακτινοβολίας από τις ακτινογραφίες, ο γιατρός σου είναι πάντα ο κατάλληλος να κρίνει πότε είναι απαραίτητη. Αν λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις, δεν κινδυνεύεις από την ακτινογραφία. Ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει με τη βοήθεια μιας ακτινογραφίας δοντιών, βλάβες στην στοματική κοιλότητα πριν εκδηλωθούν συμπτώματα, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για ορισμένες ασθένειες. Επίσης, κάποιες οδοντιατρικές θεραπείες δεν μπορούν να ξεκινήσουν ή να συνεχιστούν εάν ο ασθενής δεν κάνει την ακτινογραφία που του συνέστησε ο οδοντίατρος.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τη φθορά των δοντιών, την ουλίτιδα και άλλα προβλήματα;

Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσεις ένα υγιές στόμα είναι να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη διατροφή και να επισκέπτεσαι τον οδοντίατρο τακτικά - διατηρώντας παράλληλα τη ρουτίνα της στοματικής σου φροντίδας δύο φορές την ημέρα. Προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης ή το HIV / AIDS, κάποια φάρμακα και ορισμένοι τύποι χημειοθεραπείας, μπορούν να επηρεάσουν την οδοντιατρική σου υγεία. Προστάτευσε τον εαυτό σου από προβλήματα που μπορούν να εξελιχθούν με ταχύτητα αρνητικά συζητώντας τα άμεσα με τον οδοντίατρό σου.

Τα δόντια μου είναι ευαίσθητα και πονάνε. Τι πρέπει να κάνω;

Οι ασθενείς με ευαισθησία στα δόντια αισθάνονται πόνο όταν καταναλώνουν τρόφιμα και ποτά που είναι ζεστά ή κρύα, γλυκά ή όξινα και αυτό αποτελεί ένα κοινό οδοντικό πρόβλημα. Πρόκειται για μια κατάσταση που αναπτύσσεται σταδιακά και οφείλεται στην υποχώρηση των ούλων και στη φθορά του σμάλτου. Όταν εκτίθεται η οδοντίνη, το πιο μαλακό, εσωτερικό μέρος του δοντιού, τα δόντια μας γίνονται ευαίσθητα. Ένα σπασμένο δόντι, το τρίξιμο των δοντιών καθώς και η χρήση προϊόντων λεύκανσης, μπορούν να ερεθίσουν τα δόντια. Συζήτησε το πρόβλημα με τον γιατρό σου για να σου συστήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Τι είναι και πότε μπορώ να βάλω οδοντικά εμφυτεύματα;

Το οδοντικό εμφύτευμα αντικαθιστά ένα ή περισσότερα δόντια που λείπουν. Πρόκειται για μια τεχνητή οδοντική ρίζα, που τοποθετείται στην γνάθο για να συγκρατήσει στεφάνη, γέφυρα ή και πλήρη οδοντοστοιχία. Οι απώλειες δοντιών που δεν αντικαθίστανται μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ανεπιθύμητες επιπλοκές όπως μετατόπιση των υγιών δοντιών, προβλήματα δυσπεψίας, απώλεια οστικής μάζας, εμφάνιση πρόωρα γερασμένου προσώπου και προβλήματα στην ομιλία.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικίες. Μπορείς να ενημερωθείς διεξοδικότερα για τα οδοντικά εμφυτεύματα εδώ.

Πρέπει να χρησιμοποιώ τακτικά στοματικό διάλυμα;

Τα στοματικά διαλύματα διακρίνονται σε φθοριούχα και αντιμικροβιακά. Τα πρώτα έχουν βασικό στόχο την ενδυνάμωση της επιφάνειας των δοντιών (αδαμαντίνης) και την αύξηση της ανθεκτικότητάς τους στα οξέα της τερηδόνας. Τα αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα συνίστανται συνήθως σε πάσχοντες από περιοδοντίτιδα και σε όσους έχουν υποβληθεί σε κάποιο χειρουργείο στη στοματική κοιλότητα. Οι γαργάρες ή το ξέπλυμα με στοματικό διάλυμα δεν αντικαθιστούν τη στοματική υγιεινή που μπορεί να σας προσφέρει το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση του οδοντικού νήματος. 

Σε ποια ηλικία πρέπει να πάω για πρώτη φορά το παιδί μου στον οδοντίατρο;

Η πρώτη επίσκεψη πρέπει να γίνει με την ανατολή του πρώτου δοντιού ή το αργότερο στα πρώτα του γενέθλια. Αυτό βοηθά τον οδοντίατρό να εντοπίσει πιθανά προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη γενική υγεία και ευεξία του παιδιού.

Γιατί τα δόντια μου σπάνε τόσο εύκολα;

Ένα ατύχημα, οι δαγκωματιές σε κάτι σκληρό και η τερηδόνα που διαβρώνει την οδοντίνη του και δημιουργεί τρύπα στο εσωτερικό του είναι οι συχνότεροι λόγοι για να σπάσει ένα δόντι. Άλλες αιτίες είναι το βραδινό τρίξιμο των δοντιών και η έλλειψη βιταμίνης D. Στο εσωτερικό των δοντιών υπάρχουν κύτταρα που ονομάζονται οδοντοβλάστες, τα οποία χρειάζονται τη βιταμίνη D για να ενεργοποιηθούν. Οι οδοντοβλάστες είναι τα κύτταρα που παράγουν οδοντίνη, ένα από τα βασικότερα συστατικά των δοντιών. 

Η αποκατάσταση του δοντιού γίνεται συνήθως με κάποιο σφράγισμα ή σε πιο δύσκολες περιπτώσεις με ενδοδοντική θεραπεία του δοντιού (απονεύρωση) και ανασύστασή του. Η σωστή υγιεινή και η τακτική οδοντιατρική εξέταση μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του προβλήματος.