Προσθετική αποκατάσταση

Είναι ο τομέας της οδοντιατρικής που ασχολείται με την αποκατάσταση του στοματογναθικού συστήματος του ασθενή σε περιπτώσεις που έχουν χαθεί ένα ή περισσότερα δόντια σε μια ή περισσότερες περιοχές του στόματος. Με τη συμπλήρωση των εκλιπόντων δοντιών, η προσθετική οδοντιατρική αποκαθιστά την ορθή λειτουργία της μάσησης, της φώνησης, της ομαλής πορείας των κροταφογναθικών αρθρώσεων και των μυών καθώς και την αισθητική εμφάνιση του χαμόγελου, των χειλιών και ολοκλήρου του προσώπου.

Τα σύγχρονα υλικά και τεχνικά πρωτόκολλα της προσθετικής είναι σε θέση να αποδώσουν στο μέγιστο τη χαμένη αισθητική και λειτουργικότητα του οδοντικού φραγμού και του στοματογναθικού συστήματος στο σύνολο του.

ΟΛΟΚΕΡΑΜΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΜΟΝΟΛΙΘΙΚΟΥ ΖΙΡΚΟΝΙΟΥ

H γέφυρα είναι μία ακίνητη προσθετική αποκατάσταση (παραμένει μόνιμα δηλαδή στη στοματική κοιλότητα) που αντικαθιστά ένα η περισσότερα δόντια που λείπουν από τη φυσιολογική οδοντοφυΐα του ασθενή. Στηρίζεται πάνω σε κάποια υπάρχοντα δόντια που χρησιμεύουν ως κολοβώματα (στηρίγματα) για να συγκολληθούν πάνω τους τα τεχνητά δόντια. Μια επιεμφυτευματική γέφυρα μπορεί επίσης να στηριχθεί πάνω σε εμφυτεύματα, σε περίπτωση που ο ασθενής έχει εκτεταμένο αριθμό απώλειας δοντιών. Μπορεί επίσης να στηριχθεί σε ένα φυσικό δόντι και σε ένα εμφύτευμα. Αυτό ονομάζεται μεικτή στήριξη.

Οι ολοκεραμικές γέφυρες μονολιθικού ζιρκονίου, μία προσθετική αποκατάσταση καινούργιας τεχνολογίας, είναι εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένες και καλυμμένες από ειδικού τύπου κεραμικό υλικό με σκελετό από ζιρκονία, χωρίς την προσθήκη μετάλλου. Η πορσελάνη μπορεί να μιμηθεί με απίστευτη φυσικότητα την αδαμαντίνη ενός φυσικού δοντιού. Προτιμούνται για τα μπροστινά δόντια.

ΓΕΦΥΡΕΣ CAD/CAM ΑΠΟ ΜΟΝΟΛΙΘΙΚΟ ΖΙΡΚΟΝΙΟ

Η πιο εξελιγμένη τεχνολογία οδοντιατρικού υλικού στην ακίνητη προσθετική είναι οι οδοντιατρικές γέφυρες κατασκευασμένες από μονολιθικό ζιρκόνιο CAD-CAM. Έχουν εξαιρετική αντοχή και το υλικό από το όποιο αποτελούνται επιτρέπει στο φως να το διαπεράσει δίνοντας τους τα αισθητικά χαρακτηριστικά ενός φυσικού δοντιού. Είναι ανθεκτικότερες από τις ολοκεραμικές γέφυρες και γι' αυτό επιλέγονται κυρίως για τις πίσω περιοχές λόγω των μεγάλων δυνάμεων που ασκούνται κατά τη μάσηση.