Πρόληψη

Όλοι συμφωνούμε ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη από την αντιμετώπιση κυρίως όταν αυτή αφορά την υγεία μας. Η πρόληψη αποτελεί τον πρώτο στόχο της σύγχρονης οδοντιατρικής καθώς εξασφαλίζει την συνολική υγεία μας και μας γλιτώνει από κόπο, πόνο και κόστος.

Η πρόληψη στον τομέα της υγείας του στόματος έχει τρεις βασικούς άξονες που μπορούν να εφαρμοστούν πολύ εύκολα:

  1. Σωστή διατροφή
  2. Σωστή στοματική υγιεινή
  3. Τακτικός επανέλεγχος και καθαρισμός στο οδοντιατρείο

Ο επανέλεγχος στο ιατρείο κάθε έξι μήνες είναι πολύ σημαντικός γιατί είναι ο μόνος τρόπος να διαγνωστεί έγκαιρα κάθε πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί άμεσα. Έτσι τα δόντια θα διατηρηθούν γερά και στη θέση τους για πολλά πολλά χρόνια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περισσότερες βλάβες στο στόμα προϋπάρχουν πριν νιώσουμε την πρώτη ενόχληση. Ο μόνος που μπορεί να τις διαγνώσει έγκαιρα είναι ο οδοντίατρος.

Ο καθαρισμός στο ιατρείο είναι απολύτως απαραίτητος μιας και η τρυγία (η πέτρα στα δόντια) δεν αφαιρείται με το βούρτσισμα στο σπίτι. Το πρόβλημα που δημιουργεί η πέτρα δεν είναι μόνο η κακή αισθητική του στόματος και το κιτρίνισμα των δοντιών αλλά τα μικρόβια που φωλιάζουν μέσα της και προκαλούν ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Επίσης η πέτρα γεμίζει τα κενά, τις αύλακες και τις επιφάνειες των δοντιών με αποτέλεσμα τυχόν βλάβες να κρύβονται από κάτω και να μην φαίνονται.