Περιοδοντολογία

Η περιοδοντολογία είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση και θεραπεία των νόσων των ούλων (ουλίτιδα) και των οστών (περιοδοντίτιδα) που περιβάλλουν τα δόντια.

Η περιοδοντίτιδα είναι μια μικροβιακή νόσος συνδεδεμένη με την προδιάθεση του οργανισμού και την κληρονομικότητα. Εντοπίζεται σε ποσοστό περίπου 50% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 30 ετών (δεδομένα από μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες στις Η.Π.Α.). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας στους δύο ενήλικες άνω των 30 χρονών πάσχει από ήπια έως σοβαρή περιοδοντική νόσο. Για την αντιμετώπισή της είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Όταν η περιοδοντική νόσος περιορίζεται στα ούλα και μόνο (ουλίτιδα) είναι πολύ πιο εύκολο να ελεγχθεί και να διατηρηθεί η υγιής κατάσταση στο ακέραιο, σε αντίθεση με την περίπτωση που έχει προσβληθεί και το στηρικτικό οστό των δοντιών όπου η επανόρθωση είναι πιο δύσκολη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, με αναπλαστικές τεχνικές είναι δυνατό να έχουμε κάποια οστική αποκατάσταση.

Σημαντικό κομμάτι της περιοδοντολογίας αποτελεί η αναπλαστική ή αναγεννητική χειρουργική των οστών και των ούλων σε περιπτώσεις έντονης απορρόφησης τους, όπου, πέρα από τα σημαντικά λειτουργικά προβλήματα που προκαλεί αυτή η κατάσταση, τα δόντια φαίνονται μακρύτερα και δημιουργούν αισθητικά προβλήματα στο χαμόγελο και την καθημερινή επικοινωνία του ατόμου.

Πέρα από τα αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα που εμφανίζει ο πάσχων από περιοδοντική νόσο (στη μάσηση, ομιλία, εμφάνιση, στοματική δυσοσμία), υπάρχουν και αρκετά άλλα θέματα του οργανισμού που επηρεάζονται σημαντικά από τη νόσο αυτή, όπως καρδιολογικά, νεφρολογικά, περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων, μεταβολικά όπως ο διαβήτης αλλά και η εγκυμοσύνη.

Η συχνή (κάθε 3-6 μήνες) επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση όχι μόνο ενός υγιούς οδοντικού φραγμού αλλά και καλής γενικής υγείας, εφ' όρου ζωής.