Άρθρα

Ενδεχομένως ναι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα τη βγάλουμε μέχρι οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι μας διαβεβαιώσουν ότι είναι ασφαλές. Και φυσικά δεν υπάρχει πλέον καμία απολύτως αμφιβολία ότι η μάσκα είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας και προφύλαξης από τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευσε πρόσφατα τα ευρήματά της στο περιοδικό Journal of Oral Medicine and Dental Research. Όπως σημειώνουν ακόμα και τα πιο απλά και οικονομικά προϊόντα οδοντικής φροντίδας και στοματικής πλύσης έχουν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αποδυνάμωση του...

Η βιταμίνη D, όπως και οι άλλες βιταμίνες, ρυθμίζουν σημαντικές αντιδράσεις μεταβολισμού του οργανισμού. Η βιταμίνη D είναι μια από τις σημαντικότερες μια και συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών, των δοντιών και του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αυτοάνοσων, καρδιαγγειακών αλλά και ψυχιατρικών νοσημάτων.

Τα ράφια των μανάβικων μοσχοβολούν από τις φράουλες. Είναι θρεπτικές καθώς περιέχουν βιταμίνη C, είναι πεντανόστιμες, γλυκές και το καλύτερο; Φροντίζουν τα δόντια μας. Η φράουλα αποτελεί ένα φυσικό καθαριστικό και λευκαντικό δοντιών, αν θέλεις να νιώσεις το στόμα σου δροσερό και τα δόντια σου λαμπερά.

Η πανδημία υποχρέωσε μεγάλο μέρος του πληθυσμού να αποκτήσει καλές υγειονομικές συνήθειες που δεν είχε στο παρελθόν όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Έγινε αιτία όμως να ξεχαστούν άλλες, ενδεχομένως ακόμα πιο σημαντικές συνήθειες, όπως το βούρτσισμα των δοντιών. Από τη μία πλευρά η μάσκα που κρύβει το στόμα μας, και ό,τι βρίσκεται μέσα σε αυτό,...

Αν συγκρίνετε το χρώμα των ούλων σας με των άλλων γύρω σας, θα δείτε ότι δεν είναι ολόιδιο. Ίσως έως τώρα να μη σας είχε κάνει κάποια εντύπωση και να πιστεύατε ότι είναι κάτι φυσιολογικό. Στο χρώμα των ούλων όμως καθρεφτίζεται η κατάσταση της υγείας μας.

Οι γιατροί συνηθίζουμε όταν μιλάμε για πρόληψη να αναφερόμαστε στο σωστό βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, στη χρήση οδοντικού νήματος και στις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Η στοματική υγιεινή όμως περιλαμβάνει πολλά περισσότερα. Κυρίως την προστασία του σμάλτου και τη φροντίδα των ούλων.

Συχνά οι ασθενείς της COVID-19 περιγράφουν στοματικά προβλήματα που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν εξαιτίας της ασθένειας. Παραπονιούνται για δόντια που κουνιούνται, ευαίσθητα ούλα, δυσχρωμίες στα δόντια, σπασίματα κλπ.