Τι μπορεί να προκαλέσει απώλεια των δοντιών;

2020-11-08

Αν δεν είστε παιδί, ένα δόντι που χαλαρώνει και τελικά πέφτει, δεν είναι ένδειξη ότι μεγαλώνετε αλλά ότι πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας.

Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια των δοντιών είναι αρκετές. Αν αποκλείσουμε κάποιο ατύχημα ή κάποια ασθένεια που προκαλεί απώλεια δοντιών, η πιο γνωστή αιτία είναι η περιοδοντίτιδα.

Σημαντικό ρόλο στην υγεία των δοντιών μας παίζουν τα ούλα. Το οστό της γνάθου συγκρατεί κάθε δόντι καλά στη θέση του. Τα ούλα λειτουργούν σαν ασπίδα ανάμεσα στο οστό και τη βακτηριακή πλάκα. Κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρούνται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, προστατευμένα από βακτήρια και λοιμώξεις.

Η ουλίτιδα προκαλείται από τη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας, με αποτέλεσμα τα ούλα να πρήζονται, να κοκκινίζουν και να ματώνουν. Αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα και τελικά να προκαλέσει απώλεια των δοντιών. Η βακτηριακή πλάκα προκαλεί κενό ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια. Σε αυτό το κενό είναι πολύ πιθανό να προκληθούν μολύνσεις. Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μπορούν να προλάβουν τη περιοδοντίτιδα και να σώσουν τα δόντια σας.