Βιταμίνη D για γερά οστά και δόντια

2021-04-20

Η βιταμίνη D, όπως και οι άλλες βιταμίνες, ρυθμίζουν σημαντικές αντιδράσεις μεταβολισμού του οργανισμού. Η βιταμίνη D είναι μια από τις σημαντικότερες μια και συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών, των δοντιών και του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αυτοάνοσων, καρδιαγγειακών αλλά και ψυχιατρικών νοσημάτων.

Η σύνθεση της γίνεται κυρίως από την ηλιακή ακτινοβολία με απευθείας έκθεση του δέρματος (χωρίς αντηλιακά ή ρούχα) στο ηλιακό φως. Πάντα με προσοχή και χωρίς υπερβολές- αρκούν 15-20 λεπτά. Προσλαμβάνεται βέβαια και μέσω τροφών όπως τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολομός, ρέγκα), κρόκος αβγού, δημητριακά, πλήρες γάλα.

Τα επίπεδα της βιταμίνης D 25(OH)D3 στο αίμα πρέπει να κυμαίνονται σε επίπεδα άνω των 30ng/ml, ιδανικά 50-70ng/ml.

Τα τελευταία χρόνια δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη μεγάλη συμβολή της στην καλή υγεία του οργανισμού και μετά από σχετικούς αιματολογικούς ελέγχους στον πληθυσμό παρατηρείται έλλειψη σε μεγάλο ποσοστό (στην Ελλάδα 6 στους 10).

Συστηματικά ανεπαρκείς σε βιταμίνη D θεωρούνται ιδιαίτερα οι παρακάτω ομάδες :

1. Καπνιστές

2. Διαβητικοί

3. Παχύσαρκοι

4. Μελαχρινοί

5. Ηλικιωμένοι

6. Πάσχοντες από στρες

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση συμπληρώματος (με δεδομένη την καλή λειτουργία νεφρών, ήπατος) σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα είναι 5000-10000 iu την ημέρα για τρεις μήνες και μέχρι επίτευξης ιδανικών επιπέδων, ενώ στη συνέχεια συντήρηση με 2500 iu την ημέρα και παρακολούθηση σε ετήσια βάση.