Τροφή για τα δόντια

2020-06-21

Όλες οι επιστημονικές έρευνες συνηγορούν ότι τα τρόφιμα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας. Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης, υγιεινής και θρεπτικής διατροφής είναι ζωτικής σημασίας για την καλή οδοντική υγεία τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Ποια γιαγιά δεν έχει πει στα εγγόνια της «πιες το γάλα σου για να έχεις γερά δόντια»; Αν θέλετε να ξέρετε ποια τρόφιμα μπορούν πραγματικά να σας εξασφαλίσουν γερά δόντια, διαβάστε πιο κάτω:

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό και τη διατήρηση της δομής των δοντιών. Επίσης, προστατεύουν τον βλεννογόνο και τον συνδετικό ιστό που καλύπτει την στοματική κοιλότητα και συμβάλλουν σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Η σόγια, τα αυγά, τα φασόλια, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες.

Ασβέστιο και φωσφόρος

Το ασβέστιο και ο φώσφορος αποτελούν τη δομή των δοντιών και τα κάνουν δυνατά κι ανθεκτικά. Το ασβέστιο προάγει μια διαδικασία γνωστή ως επαναμεταλλοποίηση, η οποία αντιστρέφει τη βλάβη των δοντιών. Ο ψευδάργυρος προωθεί το σχηματισμό του βλεννογόνου στρώματος και των συνδετικών ιστών που περιβάλλουν τη στοματική κοιλότητα. Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μας. Είναι αναγκαίο δομικό υλικό για να «χτίσουμε» δυνατά και πυκνότερα οστά όταν είμαστε νέοι, αλλά και να διατηρήσουμε τα οστά μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση καθώς τα χρόνια περνούν, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες. Ο φώσφορος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών, στην ανάπτυξη, στη συντήρηση και στην επισκευή των κυττάρων και των ιστών, στην ομαλή λειτουργία των νεφρών, των μυών, της καρδιάς, του νευρικού ιστού, του μεταβολισμού του σώματος. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο και φωσφόρο. Άλλες τροφές που αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου είναι τα θαλασσινά, το tofu, τα αμύγδαλα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια και το μπρόκολο. Το τυρί είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου για έναν επιπλέον λόγο. Μόλις κολλήσει στην επιφάνεια των δοντιών, απελευθερώνει το ασβέστιο το οποίο με τη σειρά του βοηθά στην επιδιόρθωση της κατεστραμμένης δομής των.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D διεγείρει την ανάπτυξη και βοηθά στη σωστή λειτουργία του βλεννογόνου και του συνδετικού ιστού ενώ παράλληλα βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου στο σώμα. Αν και το φως του ήλιου είναι η πλουσιότερη πηγή βιταμίνης D, τη βρίσκουμε και στο γάλα, στα ψάρια, στα αυγά και στο λάδι γάδου ή όπως είναι ευρύτερα γνωστό, στο μουρουνέλαιο.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βλεννογόνου και των συνδετικών στών που υποστηρίζουν τα δόντια. Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι τα καρότα και όλα τα πορτοκαλί φρούτα , οι γλυκοπατάτες, τα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο. Ο κρόκος και τα ψάρια περιέχουν επίσης βιταμίνη Α σε καλές αναλογίες.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C προάγει την ολοκλήρωση και την αναδιαμόρφωση του κολλαγόνου και είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της δομής του περιοδοντικού συνδέσμου (που υποστηρίζει τα δόντια και τα ούλα). Τρόφιμα όπως το λεμόνι, τα πορτοκάλια, οι γλυκοπατάτες, οι πιπεριές, το μπρόκολο, τα μούρα, το λάχανο και τα μούρα είναι καλές πηγές βιταμίνης C.

Βιταμίνη Β

Η βιταμίνη Β βοηθά στην ανάπτυξη νέων επιθηλιακών κυττάρων που καλύπτουν την στοματική κοιλότητα. Η βιταμίνη Β βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα ψάρια, στα κόκκινα κρέατα, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα πουλερικά, στα όσπρια, στα αμύγδαλα και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τις κυτταρικές μεμβράνες από τη δράση των ελευθέρων ριζών. Στα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε περιλαμβάνονται οι ξηροί καρποί, τα αμύγδαλα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το αβοκάντο. Το ψάρι είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Ε. Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, οι οποίες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.

Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, κάλιο, φθόριο και ιώδιο

Το κάλιο είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο που βοηθά στην πήξη του αίματος, ειδικά όταν τα ούλα αιμορραγούν μετά από τραυματισμό. Το φθόριο αποτρέπει τη φθορά των δοντιών και το ιώδιο βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα. Τα αυγά, τα θαλασσινά, τα κόκκινα κρέατα, τα δημητριακά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν καλές ποσότητες σιδήρου. Ξέρετε ότι το νερό της βρύσης είναι πηγή φθορίου; Ιώδες αλάτι, θαλασσινά όπως οστρακοειδή, σουσάμι, σκουός και σκόρδο παρέχουν τις απαραίτητες ποσότητες ιωδίου.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό

Τα τραγανά και σταθερά φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Η κατανάλωση αυτών των φρούτων και λαχανικών οδηγεί στο σχηματισμό υψηλών ποσοτήτων σάλιου, το οποίο διατηρεί την ισορροπία του pH της στοματικής κοιλότητας, προστατεύοντας έτσι τα δόντια. Αυτά τα τρόφιμα βοηθούν επίσης στην αφαίρεση της πλάκας από τα δόντια.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά όπως το γιαούρτι, το πηγμένο γάλα για τυρί, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, το miso, το kombucha και το λάχανο τουρσί βοηθούν στην παραγωγή καλών βακτηρίων, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν το σχηματισμό πλάκας.

Τσίχλα με ξυλιτόλη χωρίς ζάχαρη

Η ξυλιτόλη διεγείρει την παραγωγή σάλιου και αναστέλλει τα βακτήρια που παράγουν οξέα στο στόμα, περιορίζοντας έτσι την τερηδόνα. Η τσίχλα ξυλιτόλης μετά από ένα γεύμα βοηθά στην καλή οδοντική υγεία. Τα μήλα είναι μια σημαντική φυσική πηγή ξυλιτόλης.