Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την οδοντική φροντίδα των παιδιών σας

2020-03-13

Τα πρώτα δόντια ενός παιδιού, τα οποία αποκαλούνται νεογιλά, είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα δόντια μας. Τα νεογιλά δόντια είναι η πρώτη γενιά δοντιών που εμφανίζονται στο στόμα. Η παιδική οδοντοφυία ξεκινά την εμφάνιση της γύρω στον 6ο μήνα από τη γέννηση και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 2 1/2 χρόνων περίπου. Τα νεογιλά δόντια είναι συνολικά είκοσι. Δέκα στην άνω και δέκα στην κάτω γνάθο.

Χρησιμεύουν τα παιδικά (νεογιλά) δόντια; 

Η σημασία των νεογιλών δοντιών είναι μεγάλη τόσο για τη σωστή ανάπτυξη του στοματογναθικού συστήματος του παιδιού, όσο και για την μάσηση της τροφής, την επικοινωνία, αλλά και την εμφάνιση. Ο σημαντικότερος ρόλος τους όμως είναι ότι είναι απολύτως απαραίτητα για τη διατήρηση του χώρου για την ομαλή ανατολή των μονίμων δοντιών.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η αντίληψη ότι τα νεογιλά δόντια δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, επειδή αντικαθίστανται με καινούργια, είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Εάν ένα παιδί χάσει ένα νεογιλό δόντι, αυτό μπορεί να διαταράξει τον χώρο στο στόμα και να δυσκολέψει την ανάπτυξη του ενήλικου δοντιού. Γι' αυτό η έγκαιρη οδοντιατρική φροντίδα για το μωρό σας είναι απαραίτητη.

Οι παρακάτω πρακτικές θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε υγιή τα δόντια και τα ούλα του παιδιού:

  • Σκουπίστε τα ούλα του μωρού με ένα ζεστό, υγρό πανί καθημερινά, ακόμα και προτού εμφανιστούν τα πρώτα δόντια. Έτσι αφαιρείτε τα σάκχαρα από τα ούλα και ταυτόχρονα βοηθάτε το μωρό να εξοικειωθεί με την αίσθηση του καθαρισμού των δοντιών του.
  • Μην βάζετε για ύπνο το μωρό ή το νήπιο ταΐζοντας το με το μπουκάλι. Το γάλα και ο χυμός περιέχουν σάκχαρα που μπορεί να προκαλέσουν φθορά των δοντιών εάν παραμείνουν όλη τη νύχτα.
  • Καθώς το μωρό πλησιάζει στο 1ο έτος της ηλικίας του, αρχίστε να του δίνετε το γάλα του σε ποτήρι. Στόχος είναι να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τα μπουκάλια μέχρι τα πρώτα του γενέθλια.
  • Βοηθήστε τα μικρά παιδιά να πίνουν νερό από μικρά φλιτζάνια μεταξύ των γευμάτων και να πίνουν χυμούς ή γάλα μόνο ως γεύματα.
  • Μόλις το μωρό αποκτήσει τα πρώτα του δόντια, είναι καλό να τα βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα με μια ειδική οδοντόβουρτσα γα μωρά. Χρησιμοποιήστε μια μικρή ποσότητα οδοντόπαστας φθορίου, όχι μεγαλύτερη από έναν κόκκο ρυζιού. Τα παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών μπορούν να χρησιμοποιήσουν οδοντόκρεμα μεγέθους μπιζελιού.
  • Οι γονείς ή οι κηδεμόνες πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια του παιδιού τους, μέχρι μάθουν να καθαρίζουν όλα τα δόντια τους σχολαστικά χωρίς βοήθεια. Παρακολουθήστε τα για να βεβαιωθείτε ότι φτύνουν την οδοντόκρεμα.
  • Κρατήστε την οδοντόκρεμα μακριά από παιδιά όταν δεν είναι σε χρήση.
  • Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι εντός 6 μηνών από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού τους ή την ηλικία των 1 έτους, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο.
  • Οι γονείς και οι κηδεμόνες δεν πρέπει να μοιράζονται τα σκεύη διατροφής με το παιδί τους ή να δοκιμάζουν τις πιπίλες και τα μπιμπερό τους. Και οι δύο αυτές ενέργειες μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα στο παιδί.

Η συνήθεια της σωστής οδοντικής φροντίδας από τη βρεφική ηλικία έως την ενηλικίωση μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να κρατήσει για πάντα τα δόντια και τα ούλα του υγιή.