Τα 3 στάδια για την αισθητική αναβάθμιση του χαμόγελου

2020-09-13

Για να δημιουργήσουμε φυσικά και όμορφα δόντια πρέπει να βασιστούμε στις αρχές της λειτουργικής αρμονίας και στους νόμους της βιολογίας του στόματος.

Η μορφή των δοντιών -το σχήμα, το χρώμα, το μέγεθος και η θέση- οφείλει να εξυπηρετεί την ορθή λειτουργία του στόματος. Να σέβεται τους υπόλοιπους ιστούς της στοματικής κοιλότητας (ούλα, γλώσσα, μάγουλα) και να είναι σε μορφολογική αρμονία με τα χείλια αλλά και με το σύνολο του προσώπου.

1. Μελέτη

Πάντα πριν ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε ένα χαμόγελο που χρειάζεται αισθητική αναβάθμιση, μελετάμε τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Λαμβάνουμε υπόψη πέρα από το φύλο και την ηλικία του ενδιαφερόμενου, το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών του. Λαμβάνουμε επίσης υπόψη τον τύπο της προσωπικότητας του/της, που αντανακλάται πάντα στο χαμόγελο και τα στοιχεία που εκείνος/η προτιμάει να προβάλλει περισσότερο στοχεύοντας πάντα σε ένα φυσικό και εναρμονισμένο αποτέλεσμα.

Ξεκινώντας λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα προκαθορισμένο επιτυχημένο αποτέλεσμα και να αναβαθμίσουμε αισθητικά το χαμόγελο, ακολουθούμε μια διαδικασία μελέτης με ψηφιακές φωτογραφίες και βίντεο του προσώπου και του στόματος του ενδιαφερόμενου και έπειτα συζητούμε μαζί του ποια σημεία χρειάζονται βελτίωση.

2. Ομοίωμα

Στη συνέχεια κατασκευάζουμε ένα κέρινο ομοίωμα του νέου σχήματος των δοντιών πάνω σε γύψινο εκμαγείο και κατόπιν μεταφέρουμε αυτή τη νέα εκδοχή του χαμόγελου στο στόμα του ασθενή πάνω στα δικά του δόντια.

Η εικόνα που παίρνουμε με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ κοντά στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.

3. Το νέο χαμόγελο

Ο ενδιαφερόμενος ασθενής σ' αυτή τη φάση είναι σε θέση να οπτικοποιήσει πλήρως το νέο του χαμόγελο πάνω στη φορεμένη «μακέτα» και να το αξιολογήσει μαζί με τον γιατρό του, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. Στο στάδιο αυτό μπορούν να γίνουν όποιες βελτιώσεις και αλλαγές απαιτούνται. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και η εικόνα είναι αποδεκτή, μπορούμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της τελικής αποκατάστασης.