Προσοχή! Εξαιρετικά επικίνδυνη η τάση του Tik Tok για λεύκανση δοντιών στο σπίτι

2020-10-04

«Μετά από 4 ημέρες, σταμάτησα να το χρησιμοποιώ γιατί λειτούργησε τόσο καλά, οπότε μη σπαταλάτε τα χρήματά σας σε λευκαντικά προϊόντα» έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό η 18χρονη Κλόντια από το Εσεξ, το βίντεο της οποίας στο Tik Tok έχει συγκεντρώσει σχεδόν 3.000.000 προβολές- παροτρύνοντας ουσιαστικά τους ακολούθους της να κάνουν μόνοι τους λεύκανση στα δόντια τους χρησιμοποιώντας υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά επικίνδυνη πρόταση που έχει γίνει τάση στο δημοφιλές Tik Tok.

Στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν λευκό χαμόγελο με το χαμηλότερο κόστος, νεαροί από όλο τον κόσμο αγοράζουν διαδικτυακά υπεροξείδιο του υδρογόνου και εφαρμόζουν τη χημική ουσία απευθείας στα δόντια τους χωρίς ιατρική συνταγή κι επίβλεψη, βάζοντας σε εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους.
Όπως έγινε γνωστό, η νεαρή Κλόντια αγόρασε ένα μπουκάλι υπεροξειδίου του υδρογόνου από το eBay και χρησιμοποίησε μια μπατονέτα για να εφαρμόσει το υγρό απευθείας στα δόντια της για ένα λεπτό. Το μπουκάλι περιείχε 3% υπεροξείδιο του υδρογόνου. Περίπου 30 φορές μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που επιτρέπεται σε προϊόντα λεύκανσης δοντιών χωρίς ιατρική συνταγή.
Ακόμα κι αν οι σοβαρές επιπτώσεις δεν φανούν αμέσως, η μακροχρόνη στοματική υγεία των ατόμων που χρησιμοποιούν την ουσία ανεξέλεγκτα, κινδυνεύει σοβαρά. Η ουσία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα ούλα, η οποία τελικά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών, καθώς και βλάβη στην ευαισθησία του σμάλτου και των δοντιών.

Δεν θα έχετε λευκά δόντια αν τελικά... σας πέσουν! Το υπεροξείδιο του υδρογόνου ενδέχεται να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στα ούλα με συνέπεια να χαλαρώσουν και να πέσουν τα "λευκά" δόντια σας. Οι ειδικοί της στοματικής υγιεινής χρησιμοποιούμε εξειδικευμένες τεχνικές που εμποδίζουν το τζελ του υπεροξειδίου του υδρογόνου να έρθει σε επαφή με τον ιστό των ούλων. Η λεύκανση των δοντιών είναι μία περίπλοκη ιατρική πράξη που απαιτεί επίβλεψη από έναν οδοντίατρο.
Η νεαρή Κλόντια μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε, τόνισε ότι δεν ενθαρρύνει κανέναν να προχωρήσει σε αυτή την τεχνική. Το διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο όταν το χρησιμοποιούμε σωστά. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον γιατρό σας. Για οποιοδήποτε ζήτημα υγείας, είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με έναν εξειδικευμένο επιστήμονα για να έχετε το καλύτερο και ασφαλέστερο αποτέλεσμα.