Προκαλεί η ουλίτιδα πρόωρο τοκετό;

2020-06-21

Πρόσφατη μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες που υποφέρουν από ουλίτιδα, συχνά γεννούν πρόωρα.

Το 45% των γυναικών που πάσχει από ουλίτιδα, σύμφωνα με την έρευνα, θα γεννήσει πρόωρα. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Periodontology, διαπίστωσε επίσης ότι τα ποσοστά πρόωρης γέννησης ήταν πιο συνηθισμένα για τις γυναίκες που δεν φρόντιζαν τα δόντια τους, είχαν πέτρα ή τερηδόνα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Στοματικής Υγείας, Δρ Nigel Carter OBE, λέει ότι η έρευνα υπογραμμίζει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η στοματική υγεία στη γενική ευεξία. Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στα δόντια, γεγονός που οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που διαταράσσουν τους ιστούς των δοντιών. Η ουλίτιδα εγκυμοσύνης, όπως είναι γνωστή, δημιουργεί ευαισθησία στα ούλα και πόνο, ειδικά όταν η έγκυος δαγκώνει κάτι σκληρό. Το ανοσοποιητικό σύστημα στην εγκυμοσύνη είναι αδύναμο να αντιμετωπίσει τα βακτήρια που βρίσκονται στην οδοντική πλάκα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τις εγκυμοσύνες και την στοματική υγεία σχεδόν 150 γυναικών. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που τελικά γέννησαν πρόωρα, είχαν τουλάχιστον 4 φορές χειρότερη στοματική υγεία από εκείνες που γέννησαν στους 9 μήνες. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη, οι περισσότερες νέες μητέρες, είχαν και 8 φορές περισσότερη πλάκα από τις μητέρες που γέννησαν φυσιολογικά.

Για να διασφαλιστεί ότι η εγκυμοσύνη σας θα εξελιχθεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά, είναι σημαντικό να δώσετε στο στόμα σας την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Διατηρήστε μια σταθερή ρουτίνα στοματικής υγείας βουρτσίζοντας δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα τα δόντια σας και χρησιμοποιείστε καθημερινά μεσοδόντια βουρτσάκια ή νήμα. Η επίσκεψη στον οδοντίατρό σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προλάβετε σοβαρά προβλήματα και να απαλλαχθείτε από την επικίνδυνη πλάκα.

Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν επίσης την πιθανότητα ουλίτιδας και έχει αποδειχθεί ότι έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη του αγέννητου παιδιού.