Πρωί ή βράδυ; Πότε είναι σημαντικότερο να πλένουμε τα δόντια μας;

2020-12-06

Προσέξτε, είναι απαραίτητο να πλένετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι ή μισή ώρα μετά το πρωινό σας γεύμα και πριν πέσετε στο κρεβάτι. Επειδή όμως συχνά οι ασθενείς μου με ρωτούν πότε είναι πιο σημαντικό, τους απαντώ: Το βράδυ, πριν πάτε για ύπνο.

Ξέρω ότι είναι η ώρα που οι περισσότεροι από εσάς θεωρείτε το βούρτσισμα των δοντιών σκέτη αγγαρεία. Οι περισσότεροι προσπαθούν να μου αποσπάσουν μία καθησυχαστική κουβέντα για την παράλειψη του βραδινού βουρτσίσματος. Λυπάμαι. Είναι απαραίτητο αν δεν θέλετε να με επισκέπτεστε συχνά.

Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι η ιδανική ώρα για να βουρτσίσουμε με οδοντόκρεμα φθορίου τα δόντια μας είναι μισή ώρα μετά την κατανάλωση τροφής ή ποτού. 

Φυσικά, δεν αρκεί απλά να «περάσετε» την οδοντόβουρτσα επάνω από την οδοντοστοιχία σας, αλλά να αφιερώσετε τον απαραίτητο χρόνο και την τεχνική για να βουρτσίσετε τα δόντια σας σχολαστικά.

Είναι σίγουρα ευκολότερο να βουρτσίσετε τα δόντια σας το πρωί καθώς πηγαίνετε στο μπάνιο για να πλύνετε το πρόσωπό σας. Σας φαίνεται και πιο σημαντικό καθώς θέλετε να εντυπωσιάσετε με την ολόφρεσκη αναπνοή σας. Ενώ το βράδυ, ποιον θα συναντήσετε;

Τα βακτήρια, σας απαντώ. Αν δεν πλύνετε τα δόντια σας όπως ακριβώς πρέπει, καθώς εσείς θα ξαπλώνετε αμέριμνοι, τα βακτήρια στο στόμα σας θα κάνουν τρελό φαγοπότι με τα υπολείμματα των τροφών!

Όσο κι αν χαίρομαι όταν σας βλέπω, δεν χαίρομαι όταν βλέπω ότι τα δόντια σας κινδυνεύουν. Όταν κοιμάστε χωρίς βούρτσισμα, η πλάκα αρχίζει να ασβεστοποιεί και να σκληραίνει τα δόντια σας. Και χειροτερεύει με το χρόνο, επειδή η ασβεστοποιημένη πλάκα είναι αδύνατο να αφαιρεθεί με τη βούρτσα ή το νήμα. Η άσχημη αναπνοή είναι το μικρότερο κακό από όσα προκαλεί η συσσώρευση πλάκας. Δημιουργεί λοίμωξη, αιμορραγία και πρησμένα ούλα.

Γιατί το βούρτσισμα τη νύχτα είναι πιο σημαντικό;

Εάν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν κοιμηθείτε, αφήνετε την πλάκα να αναπτυχθεί και να ωριμάσει ανενόχλητη μια ολόκληρη νύχτα.

Το βούρτσισμα πριν από το κρεβάτι κάνει αυτά τα τρία καλά πράγματα:

 1. Μειώνει τη συσσώρευση οξέων

Το στόμα σας δημιουργεί συνεχώς οξύ. Το σάλιο στο στόμα εξουδετερώνει το οξύ με το ασβέστιο που υπάρχει σε αυτό. Αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεδομένου ότι η παραγωγή σάλιου είναι χαμηλή, τα οξέα συσσωρεύονται. Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας τη νύχτα, διασφαλίζετε ότι η έκκριση του σάλιου δεν μειώνεται λόγω του φθορίου που υπάρχει στην οδοντόκρεμα. Αυτό αποτρέπει τη διάβρωση των δοντιών σας.

2. Μειώνει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων

Το σάλιο μειώνει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Έτσι, η διατήρηση της έκκρισης του σάλιου σας με το βούρτσισμα πριν από το κρεβάτι είναι πολύ σημαντική.

3. Μειώνει τη φθορά των υπολειμμάτων των τροφών

Τα υπολείμματα των τροφών κολλάνε στο στόμα σας όλη τη νύχτα. Ιδανικά μετά το δείπνο ή το ποτό, μπορούμε να ξεπλύνουμε προσεκτικά τα δόντια μας ώστε να απομακρυνθούν τα κολλημένα υπολείμματα των τροφών και να αδρανοποιηθούν τα οξέα με τη βοήθεια του σάλιου. Όσο περισσότερο παραμένει η πλάκα σε ένα σημείο, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει σαν πέτρα -αυτό το σκληρό υλικό που αισθάνεστε πολλές φορές να υπάρχει ανάμεσα στα δόντια σας- που προκαλεί φλεγμονές και αιμορραγία στα ούλα. Αν δεν μεριμνήσετε για την υγεία των δοντιών σας, ρισκάρετε να τα χάσετε μια για πάντα.