Πόσα και ποια δόντια πρέπει να έχουμε;

2020-11-08

Όλοι ξέρουμε ότι τα δόντια είναι απαραίτητα. Αρχικά γιατί μας βοηθούν να μιλάμε, να μασάμε και να καταπίνουμε το φαγητό μας. Οι ενήλικες έχουμε συνήθως 32 δόντια, τα τέσσερα από τα οποία είναι οι φρονιμίτες ή δόντια σοφίας όπως λέγονται.

Το κύριο συστατικό των δοντιών είναι το ασβέστιο. Αρχίζουν να αναπτύσσονται πριν από τη γέννηση και τα παιδιά συνήθως βγάζουν όλα τα νεογιλά δόντια τους έως την ηλικία των 3 ετών.

Στον άνθρωπο αναπτύσσονται δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη. Η νεογιλή ή παιδική οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια. Το πρώτο δόντι εμφανίζεται στην στοματική κοιλότητα τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο πέφτει στην ηλικία των 12 ετών περίπου. Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα περίπου στην ηλικία των 6 ετών.

Ένα συνηθισμένο ενήλικο στόμα έχει 16 κάτω δόντια και 16 άνω δόντια. Ας δούμε όμως πόσο διαφέρει το στόμα ενός ενήλικα από ενός παιδιού, ποια είναι η λειτουργία των δοντιών και πώς τα διατηρούμε υγιή.

Κάθε σειρά δοντιών περιλαμβάνει:

• τέσσερις κοπτήρες ή τομείς, στη μέση της σειράς στο μπροστινό μέρος του στόματος

• δύο κυνόδοντες, από έναν στην κάθε πλευρά των κοπτήρων

• δύο προγομφίους και τρεις γομφίους τραπεζίτες στο πίσω μέρος του στόματος, πέντε σε κάθε μεριά.

Ωστόσο, δεν έχουν όλοι τον τρίτο γομφίο ή φρονιμίτη στη γνάθο τους. Οι φρονιμίτες ή δόντια σοφίας λέγονται έτσι επειδή εμφανίζονται συνήθως όταν ένα άτομο είναι περίπου 18 ετών. Συχνά οι φρονιμίτες δεν βγαίνουν σωστά ή μολύνονται και τότε είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν. Μπορεί όμως και να μην εμφανιστούν καθόλου.

Εκτός όμως από την έλλειψη κάποιου φρονιμίτη, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υπεράριθμα δόντια. Συνήθως με τη μορφή μεσοδόντιων ή παραγομφίων. Πολλές φορές αυτά τα δόντια είναι έγκλειστα.

Ανατομία των δοντιών

Κάθε δόντι αποτελείται από το στέμμα (μύλη) και τη ρίζα.

Το στέμμα είναι το ορατό λευκό μέρος και η ρίζα είναι το αόρατο μέρος του δοντιού που κρύβεται μέσα στα ούλα και στο οστό της γνάθου.

Κάθε δόντι αποτελείται από τέσσερις επιμέρους ιστούς: την οδοντίνη, την αδαμαντίνη, την οστεΐνη και τον πολφό.

  • Η οδοντίνη βρίσκεται τόσο στην μύλη όσο και στην ρίζα.
  • Η αδαμαντίνη καλύπτει την εξωτερική επιφάνεια της οδοντίνης στην μύλη.
  • Η οστεΐνη καλύπτει την εξωτερική επιφάνεια της οδοντίνης στην ρίζα.
  • Η οδοντίνη στο εσωτερικό της εμφανίζει μια κοιλότητα η οποία υποδέχεται τον πολφό. Ο πολφός αποτελείται από αγγεία και νεύρα και χρησιμεύει στην θρέψη του δοντιού.