«Πολεμήστε» την COVID-19 με καθημερινή στοματική υγιεινή

2021-05-08

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευσε πρόσφατα τα ευρήματά της στο περιοδικό Journal of Oral Medicine and Dental Research. Όπως σημειώνουν ακόμα και τα πιο απλά και οικονομικά προϊόντα οδοντικής φροντίδας και στοματικής πλύσης έχουν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αποδυνάμωση του ιού SARS-CoV-2.

Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Σύμφωνα με την έρευνα, η COVID-19 μπορεί να περάσει στους πνεύμονες μας από το σάλιο με τον ιό να μπαίνει απευθείας από το στόμα στην κυκλοφορία του αίματος - ειδικά εάν τα άτομα πάσχουν από περιοδοντίτιδα ή και από μια συνηθισμένη ουλίτιδα.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις του ιού στο σάλιο σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία επηρεάζουν κυρίως τα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων. Η συσσώρευση οδοντικής πλάκας και η περιοδοντική φλεγμονή εντείνουν την πιθανότητα να φτάσει στους πνεύμονες ο ιός SARS-CoV-2 και να προκαλέσει σοβαρότερες εστίες μόλυνσης. Η ουλίτιδα διογκώνει τα ούλα επιτρέποντας στους μικροοργανισμούς να εισέλθουν στο αίμα και να επιτρέψουν την ανάπτυξη πνευμονικής νόσου.

Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα Covid-19 με σοβαρές περιπλοκές ήταν 3,7 φορές μεγαλύτερη για τους ασθενείς με περιοδοντίτιδα, ενώ ο κίνδυνος εισαγωγής τους σε ΜΕΘ ήταν μεγαλύτερος 3,5 φορές, για διασωλήνωση 4,6 φορές και για θάνατο σχεδόν εννέα φορές.

Σύμφωνα με την έρευνα, η αποτελεσματική στοματική υγιεινή αποτελεί μια δυνητικά σωτήρια δράση.

Γι' αυτό, για μία ακόμη φορά, οι ειδικοί συστήνουμε τη διατήρηση ή και την ακόμα πιο αυστηρή τήρηση των μέτρων καθημερινής στοματικής υγιεινής καθώς η απομόνωση στο σπίτι και η χρήση μάσκας, έκανε αρκετούς πολίτες να παραμελούν το καθημερινό πλύσιμο των δοντιών.

Πλέον γνωρίζουμε ότι το τακτικό πλύσιμο των δοντιών, η χρήση οδοντικού νήματος και προϊόντων στοματικής πλύσης μπορούν να λειτουργήσουν τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά κατά του ιού. Συγκεκριμένα, απλά μέτρα στοματικής υγιεινής, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού από το στόμα στους πνεύμονες σε άτομα με COVID-19 και να βοηθήσουν στην πρόληψη σοβαρών κινδύνων εξαιτίας της λοίμωξης.

Πηγή: Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ