Στοματική υγεία: Παράθυρο για τη γενική υγεία σας

2020-03-30

Η στοματική υγεία σας είναι πιο σημαντική από όσο μπορείτε να συνειδητοποιήσετε. Ξέρετε ότι η υγεία του στόματος, των δοντιών και των ούλων μπορεί να επηρεάσει συνολικά τη γενική σας υγεία; Προστατέψτε τον εαυτό σας μαθαίνοντας περισσότερα για τη σχέση ανάμεσα στην στοματική και τη γενική υγεία.

Όπως και σε άλλες περιοχές του σώματος, το στόμα σας έχει βακτήρια - ως επί το πλείστον ακίνδυνα. Αλλά το στόμα σας είναι το σημείο εισόδου των πεπτικών και αναπνευστικών οδών, και μερικά από αυτά τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες. Κανονικά, η φυσική άμυνα του σώματος και η καλή φροντίδα της στοματικής υγείας, όπως το καθημερινό βούρτσισμα και η χρήση του οδοντικού νήματος, κρατούν τα βακτήρια υπό έλεγχο. Ωστόσο, χωρίς την κατάλληλη στοματική υγιεινή, μπορούν να δυναμώσουν και να εξαπλωθούν προκαλώντας λοιμώξεις.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και της συνολικής υγείας;

Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι ορισμένα φάρμακα - όπως αποσυμφορητικά, αντισταμινικά, παυσίπονα, διουρητικά και αντικαταθλιπτικά - μπορούν να μειώσουν τη ροή του σάλιου. Το σάλιο «ξεπλένει» τα τρόφιμα και εξουδετερώνει τα οξέα που παράγονται από τα βακτήρια του στόματος, κι έτσι σας προστατεύει από τα μικρόβια που πολλαπλασιάζονται και οδηγούν σε ασθένειες.
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα στοματικά βακτήρια και η φλεγμονή που σχετίζεται με μια σοβαρή μορφή της ασθένειας των ούλων, την περιοδοντίτιδα ενδέχεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε ορισμένες ασθένειες, για παράδειγμα να μειώσουν την αντίσταση του σώματος σε ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο HIV / AIDS κ.α.

Με ποιες ασθένειες συνδέεται η υγεία του στόματος;

Ενδοκαρδίτιδα

Η ενδοκαρδίτιδα είναι μια φλεγμονή της εσωτερικής επένδυσης της καρδιάς, του ενδοκαρδίου, που προκαλείται από μόλυνση. Η λοίμωξη προέρχεται από μικροοργανισμούς που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν στην καρδιά με αυτόν τον τρόπο. Εκτός από τη λοίμωξη, υπάρχει φλεγμονή, ειδικά των βαλβίδων καρδιάς, όπου τα βακτήρια αρχίζουν να συσσωρεύονται και σχηματίζονται θρόμβοι αίματος. Οι βαλβίδες της καρδιάς είναι ευαίσθητες σε λοιμώξεις, ειδικά εάν έχουν καταστραφεί ή αντικατασταθεί. Ένα μικρόβιο από χαλασμένα δόντια μπορεί να προκαλέσει ενδοκαρδίτιδα ή άλλη λοίμωξη των βαλβίδων. 

Καρδιαγγειακή νόσο

Μελέτες έχουν συσχετίσει την καρδιαγγειακή νόσο με τη στοματική υγεία, ιδίως με την περιοδοντίτιδα. Οι καρδιακές παθήσεις, οι φραγμένες αρτηρίες και το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συνδέονται με τη φλεγμονή και τις μολύνσεις που προκαλούν τα στοματικά βακτήρια. Έχει διαπιστωθεί ότι το 28% όσων δεν έχουν δόντια, θα αντιμετωπίσουν κάποια καρδιαγγειακή πάθηση ή θα υποστούν σχετικό επεισόδιο (έμφραγμα, εγκεφαλικό, στεφανιαία νόσος, στηθάγχη κ.α.).

Επιπλοκές εγκυμοσύνης και γέννησης

Η περιοδοντίτιδα συνδέεται με την πρόωρη γέννηση και το χαμηλό βάρος γέννησης.

Πνευμονία

Τα ίδια τα βακτηρίδια που υπάρχουν στα δόντια μας μπορούν να γίνουν και εστίες εμφάνισης πνευμονίας, όπως απέδειξε έρευνα που έγινε στην Νέα Υόρκη, ειδικά για τους χρόνια πάσχοντες όταν δεν φροντίζουν την στοματική υγιεινή τους. Οι επιστήμονες με τη βοήθεια τεχνικών μοριακής βιολογίας, διαπίστωσαν ότι τα ίδια βακτήρια που υπήρχαν στην οδοντική πλάκα αναγνωρίσθηκαν και στις εξετάσεις που έγιναν για πνευμονία.

Διαβήτη

Με τη μείωση της ανθεκτικότητας του σώματος σε λοιμώξεις, ο διαβήτης θέτει τα ούλα σας σε κίνδυνο. Η ανάπτυξη φλεγμονών στα ούλα έχει σαν αποτέλεσμα και μια αντίστροφη σχέση, στη ρύθμιση του σακχάρου. Όπως όλες οι φλεγμονές, έτσι και η ουλίτιδα, ή η περιοδοντίτιδα προκαλούν αύξηση του σακχάρου. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν ασθένεια των ούλων έχουν πιο δύσκολο χρόνο να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Η τακτική περιοδοντική φροντίδα μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του διαβήτη.

HIV / AIDS

Τα προβλήματα στο στόμα, όπως οι επώδυνες βλάβες του βλεννογόνου, είναι κοινά σε άτομα που έχουν HIV / AIDS.

Οστεοπόρωση

Αυτή η ασθένεια αποδυνάμωσης των οστών συνδέεται με την περιοδοντική οστική απώλεια και την απώλεια των δοντιών. Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης φέρουν μικρό κίνδυνο βλάβης στα οστά της γνάθου.

Αλτσχάϊμερ

Έρευνες αποδεικνύουν ότι τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα μπορούν να μετακινηθούν από το στόμα στον εγκέφαλο. Αυτά τα βακτήρια παράγουν μια πρωτεΐνη που καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο, κάτι που με την σειρά του οδηγεί σε απώλεια μνήμης και, τελικά, στη νόσο Αλτσχάϊμερ.

Άλλες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να σχετίζονται με την στοματική υγεία περιλαμβάνουν διατροφικές διαταραχές, ρευματοειδή αρθρίτιδα, κάποιους καρκίνους και διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί ξηροστομία (σύνδρομο Sjogren).

Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας για τα φάρμακα που παίρνετε και για τις αλλαγές στη γενική υγεία σας, ειδικά αν έχετε πρόσφατα αρρωστήσει ή έχετε μια χρόνια πάθηση, όπως ο διαβήτης.