Οδοντικά εμφυτεύματα: Μύθος ή αλήθεια;

2020-07-05

Πρόσφατη παγκόσμια μελέτη έδειξε ότι το 2,3% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή 158 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πλήρη έλλειψη δοντιών. Μόνο στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι 40 εκατομμύρια άτομα δεν έχουν δόντια στο στόμα τους. Αυτά τα στατιστικά καταδεικνύουν τη σημασία των οδοντικών εμφυτευμάτων ως μακροχρόνια λύση όταν χάνουμε τα φυσικά μας δόντια.

Συχνά τα οδοντικά εμφυτεύματα, θεωρούνται πολυτέλεια. Είναι πράγματι έτσι; Τα εμφυτεύματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται απλώς σαν μία θεραπεία αλλά σαν μία μόνιμη τελική λύση σε ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα υγείας.

Ξέρετε ότι:

  • Η απώλεια δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικές διαταραχές; Το 65% των ερωτηθέντων σε μια πρόσφατη έρευνα του DentaVox ισχυρίζεται ότι ο αντίκτυπος της απώλειας δοντιών στις πεπτικές διαταραχές είναι πραγματικός.
  • Στην πραγματικότητα, η πιο άμεση σχέση μεταξύ των στοματικών ασθενειών και των πεπτικών διαταραχών είναι από την απώλεια δοντιών. Αν και τα άτομα χωρίς δόντια που δεν φορούν ακόμη έστω αφαιρούμενες οδοντοστοιχίες, είναι η πιο ευάλωτη ομάδα. Εκείνοι με οδοντοστοιχίες έχουν επίσης προδιάθεση για προβλήματα. Άμεσα ή έμμεσα, τα ζητήματα συνήθως προέρχονται από την αδυναμία σωστού μασήματος. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με ελλείψεις δοντιών, τείνουν να επιλέγουν μαλακότερα ή ακόμη και υγρά τρόφιμα και μειώνουν την κατανάλωση σκληρότερων, πλούσιων σε φυτικές ίνες τροφών. Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να οδηγήσει σε διατροφικές ανεπάρκειες και να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές.
  • Τα οδοντικά εμφυτεύματα αντικαθιστούν μόνο τις ρίζες των δοντιών και όχι ολόκληρο το δόντι. Οι γέφυρες, οι κορώνες ή οι προθέσεις στερεώνονται στα εμφυτεύματα για να εξασφαλίσουν οδοντικές αποκαταστάσεις με τέλεια αισθητική και λειτουργικότητα, αναπαράγοντας τέλεια τις φυσικές.
  • Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μια καλύτερη και μακροπρόθεσμη λύση σε σχέση με τις γέφυρες. Παρόλο που δεν είναι κάθε περίπτωση απώλειας δοντιού κατάλληλη για εμφύτερυμα, κυρίως λόγω ορισμένων ασθενειών, απορροφημένων οστών της γνάθου ή / και επικίνδυνων συνηθειών, η πλειονότητα των οδοντιάτρων επιβεβαιώνουν τα πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων. Η τοποθέτηση μιας οδοντιατρικής γέφυρας συνεπάγεται βλάβη των δύο γειτονικών δοντιών και οδηγεί στο συρρίκνωση του οστού της γνάθου κάτω από το χαμένο δόντι με την πάροδο του χρόνου. Η θεραπεία με ένα εμφύτευμα βοηθά στη διατήρηση του οστού και είναι εντελώς ανεξάρτητη από τα γύρω δόντια. Οι γέφυρες πρέπει συνήθως να αντικαθίστανται μετά από 10-20 χρόνια. Τα εμφυτεύματα, εάν τοποθετηθούν σωστά, μπορούν να διαρκέσουν για πάντα.
  • Ποια είναι τα καλύτερα εμφυτεύματα; Μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμφυτεύματα τιτανίου και ζιρκονίας έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Αν και το ζιρκόνιο είναι ένα πολύ ισχυρό υλικό σε συμπιεστικές δυνάμεις, δεν είναι εύκαμπτο και μπορεί να σπάσει ευκολότερα. Από την άλλη, τα εμφυτεύματα ζιρκονίου θεωρούνται καλύτερη αισθητική λύση, ειδικά για τα μπροστινά δόντια. Πριν επιλέξετε ποιος τύπος εμφυτευμάτων είναι πιο κατάλληλος για εσάς, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.