Μπορεί η μάσκα και η απόσταση να μας προστατεύσουν;

2020-09-24

Η προσωπική απόσταση είναι ένα σημαντικό μέτρο πρόληψης ελέγχου διασποράς της νόσου COVID-19. Όλοι οι ιοί του αναπνευστικού, το ίδιο και ο CoV19, διασπείρονται και μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων από το στόμα ή τη μύτη που παράγονται με την αναπνοή, την ομιλία, το φτέρνισμα ή το βήξιμο.

Από το 1897 έχει παρατηρηθεί ότι η απόσταση που μπορούν να διανύσουν αυτά τα σταγονίδια στο περιβάλλον είναι από μισό έως δυο μέτρα, ανάλογα με το μέγεθος/βάρος τους. Τα πιο βαριά φτάνουν στο μισό μέτρο και πέφτουν σε κάποια επιφάνεια ή στο έδαφος. Τα πιο λεπτά/ελαφριά παραμένουν αιωρούμενα και κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα για περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη απόσταση.

Αυτή η διαπίστωση μας επιτρέπει να ορίσουμε τη μάσκα ως το πρωταρχικό μέτρο πρόληψης της διασποράς καθώς μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά το στόμα και τη μύτη μας.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο στη μετάδοση του ιού είναι οι συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον που βρισκόμαστε καθώς μειώνουν ή αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης. Δεδομένα που είναι σημαντικά:

  • Κλειστός / ανοιχτός χώρος.
  • Σχετική υγρασία και θερμοκρασία.
  • Αριθμός ατόμων που συναθροίζονται και απόσταση των προσώπων τους κατά την κοινωνική τους επαφή.
  • Είδος κοινωνικής δραστηριότητας σε εξέλιξη (παρακολούθηση μιας ομιλίας, απλή συζήτηση, ομιλία με δυνατή φωνή, τραγούδι, γυμναστική).
  • Διάρκεια κοινωνικής επαφής.

Στους κλειστούς χώρους παίζει ρόλο εκτός από τον αριθμό των ατόμων, η απόσταση που υπάρχει μεταξύ τους, ο χρόνος επαφής, το είδος της δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα καθώς και ο αερισμός και τα μέτρα ασφαλείας του αέρα που εφαρμόζονται (απολύμανση του εισπνεόμενου αέρα).

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι για να προστατεύσουμε την υγεία μας επιλέγουμε:

  • Ανοιχτούς ή καλά αεριζόμενους χώρους που διαθέτουν πιστοποιημένη μέθοδο καθαρισμού του αέρα.
  • Τηρούμε απόσταση ασφαλείας δύο μέτρων που όπως έχει αποδειχθεί μειώνει δραστικά τον κίνδυνο μετάδοσης (σε σύγκριση με το ένα μέτρο απόσταση).
  • Φροντίζουμε για την καθολική κάλυψη στόματος/μύτης (μάσκα) και ζητάμε από όσους βρίσκονται γύρω μας να κάνουν το ίδιο.
  • Αποφεύγουμε στους κλειστούς χώρους τις δραστηριότητες που περιλαμβάνουν υψηλόφωνη ομιλία ή έντονες αναπνοές.