Εκτός από τα δόντια, τι άλλο μπορεί να προκαλέσει πονόδοντο;

2020-10-04

Κάποιες φορές οι ασθενείς μου φθάνουν στο ιατρείο μου με πονόδοντο, η αιτία του οποίου δεν βρίσκεται στα δόντια. Ακούγεται περίεργο αλλά δεν είναι. Υπάρχουν προβλήματα υγείας που αντανακλούν η προκαλούν πόνο στα δόντια μας.

Μάλιστα, μερικά από αυτά ενδέχεται να είναι σοβαρά και γι' αυτό συστήνω στους ασθενείς μου να επισκεφτούν το συντομότερο τον κατάλληλο, για κάθε περίπτωση, γιατρό.

1. Άγχος

Τα τελευταία χρόνια φτάνουν στο ιατρείο μου αγχωμένοι ασθενείς που ασυναίσθητα σφίγγουν σε τέτοιο βαθμό τη γνάθο τους προκαλώντας σπασμούς ή "κλείδωμα" της περιοχής. Το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί τόσο που ο ασθενής να μην μπορεί να ανοίξει σωστά το στόμα του ενώ νιώθει έντονο πόνο κυρίως στα πίσω δόντια. Το φαινόμενο ονομάζεται σύνδρομο της κροταφογναθικής άρθρωσης.

2. Ιγμορίτιδα

Η οξεία ή η χρόνια ιγμορίτιδα είναι η πέμπτη συνηθέστερη διάγνωση για την οποία χορηγούνται αντιβιοτικά. Στα συμπτώματά της περιλαμβάνονται: ο έντονος πονοκέφαλος, η δυσκολία ρινικής αναπνοής, η καταρροή, ο πυρετός και ο πόνος στα δόντια. Κάποιες φορές συμβαίνει και το αντίθετο. Ένα πρόβλημα στα δόντια να νομίζουμε ότι είναι πόνος από ιγμορίτιδα. Συγκεκριμένα περίπου το 10% των περιπτώσεων ιγμορίτιδας μπορεί να οφείλεται σε κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα.

3. Πέτρα

Εκτός από τη γνωστή σε όλους μας πέτρα στα νεφρά, υπάρχει η νόσος των σιελογόνων λίθων που αναπτύσσεται στον αγωγό ενός από τους σιελογόνους αδένες. Όταν η πέτρα αυξηθεί αρκετά σε μέγεθος, φράζει τον αγωγό σιέλου με αποτέλεσμα να προκαλείται πονόδοντος. Ο προσβεβλημένος αδένας αρχίζει να πρήζεται και ο ασθενής πιστεύει ότι πάσχει από κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα. Για τη διάγνωση είναι απαραίτητη μια ακτινογραφία. Μπορεί να αποφύγετε τη χειρουργική επέμβαση, εάν μια πέτρα είναι μικρή.

4. Καρδιακά προβλήματα

Οι περισσότεροι έχουν ακούσει ότι ένας πόνος στον αριστερό ώμο μπορεί να αποτελεί ένδειξη- σε συνδυασμό και με άλλα συμπτώματα- καρδιακού επεισοδίου. Η στηθάγχη, σε περίπου 10% των περιπτώσεων, εκδηλώνεται και με πόνο στην αριστερή πλευρά της γνάθου. Οι ασθενείς με ιστορικό καρδιακής νόσου πρέπει να γνωρίζουν την πιθανότητα αυτή, και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε ένα ξαφνικό πονόδοντο, ειδικά αν έχουν καλή στοματική υγεία.

5. Πνευμονοπάθεια

Φυσικά κι ένας απλός πόνος στα δοντια ή μία άφθα δεν πρέπει να μάς ανησυχήσουν αλλά ένας επίμονος πονόδοντος, πληγές που δεν κλείνουν, λευκά ή κόκκινα μπαλώματα στα ούλα ή στη γλώσσα, είναι ενδείξεις που πρέπει να μάς οδηγήσουν στον γιατρό. Η πνευμονική νόσος μπορεί να επηρεάσει τα δόντια και το αντίστροφο. Ο πόνος στα δόντια και το σαγόνι είναι κάποιες φορές ένα από τα σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα.