Είσαι σίγουρος ότι βουρτσίζεις τα δόντια σου σωστά;

2021-02-05

Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς μου που όταν τους δείχνω τον τρόπο για να βουρτσίζουν τα δόντια τους, ομολογούν με χαμηλωμένο βλέμμα, ότι για χρόνια έπλεναν τα δόντια τους με λανθασμένο τρόπο.

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές, μία το πρωί και μία το βράδυ πριν τον ύπνο, και αν είναι δυνατόν μετά από κάθε γεύμα. Το πρωινό βούρτσισμα των δοντιών, δεν είναι απαραίτητο να γίνεται αμέσως μόλις ξυπνήσουμε, αλλά μετά το πρόγευμα.

Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο λεπτά για ένα σωστό βούρτσισμα. Το βιαστικό βούρτσισμα ίσως δώσει μία ευχάριστη και δροσερή αίσθηση αλλά δεν θα καθαρίσει σωστά τα δόντια μας.

Τα δόντια έχουν τρεις πλευρές που πρέπει να καθαριστούν καλά. Οι περισσότεροι ασθενείς μου παραδέχονται ότι ασχολούνται περισσότερη ώρα με το μπροστινό μέρος των δοντιών καθώς αυτό είναι το ευκολότερο αλλά και αυτό που φαίνεται περισσότερο. Ας δούμε όμως ποιες είναι οι πλευρές και πώς ονομάζονται:

 1. Η εξωτερική πλευρά ή παρειακή των δοντιών (προς τα μάγουλα).
 2. Η μασητική πλευρά των δοντιών, δηλαδή την πλευρά που μασάμε.
 3. Η εσωτερική πλευρά των δοντιών (προς τον ουρανίσκο).

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Η ποσότητα της οδοντόκρεμας δεν χρειάζεται να είναι μεγαλύτερη από το μέγεθος ενός μπιζελιού. Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα στην εξωτερική επιφάνεια των τελευταίων πίσω δοντιών με κλίση 45 περίπου μοιρών. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να ακουμπά το σημείο ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια. Είναι καλό να νιώθουμε πως οι τρίχες της οδοντόβουρτσας εισέρχονται στην ουλοδοντική σχισμή χωρίς όμως μεγάλη πίεση.

 • Κάνουμε παλινδρομικές κινήσεις μπρος - πίσω, έχοντας την οδοντόβουρτσα να δουλεύει στα ίδια δόντια κάθε φορά και αποφεύγοντας τις μεγάλες κινήσεις αλλά και την έντονη πίεση.
 • Αφού κάνουμε τις οριζόντιες κινήσεις, κάνουμε στο τέλος και μια κατακόρυφη κίνηση.
 • Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο στην εξωτερική επιφάνεια όλων των δοντιών και στη συνέχεια στην εσωτερική τους επιφάνεια. Στη εσωτερική επιφάνεια των μπροστινών δοντιών τοποθετούμε τη βούρτσα κάθετα.
 • Έπειτα καθαρίζουμε τη μασητική επιφάνεια όλων των δοντιών με παλινδρομικές κινήσεις.
 • Τέλος, ολοκληρώνουμε το βούρτσισμα καθαρίζοντας την άνω επιφάνεια της γλώσσας. Η γλώσσα έχει πάνω στη ράχη της αύλακες (κάτι σαν αυλάκια) μέσα στα οποία μπορούν πολύ εύκολα να συσσωρευτούν μικρόβια. Το οδοντικό νήμα το χρησιμοποιούμε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, μετά το τέλος του βουρτσίσματος.

Χρήσιμες οδηγίες

 • Αν τα ούλα ματώνουν κατά το βούρτσισμα, είναι πιθανόν να πάσχουμε από ουλίτιδα. Δεν σταματάμε το βούρτσισμα σε αυτό το σημείο αλλά είναι σημαντικό να επισκεφτούμε έναν οδοντίατρο.Τα υγιή ούλα δεν ματώνουν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.

 • Βουρτσίζουμε τα δόντια μας πάντα πριν κοιμηθούμε. Το σάλιο λειτουργεί ως φυσικό καθαριστικό του στόματος. Το βράδυ όμως η παραγωγικότητά του μειώνεται με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία της τερηδονοποίησης των δοντιών.
 • Αλλάζουμε οδοντόβουρτσα συχνά. Αν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας δεν είναι ευθείες, πρέπει να αγοράσουμε καινούργια. Η οδηγία είναι να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα κάθε 3 με 4 μήνες.
 • Μετά το βούρτσισμα ξεπλένουμε καλά την οδοντόβουρτσα με ζεστό νερό και την αφήνουμε να στεγνώσει.