Είναι επεμβατική η σύγχρονη οδοντιατρική;

2020-09-13

Η σύγχρονη οδοντιατρική πράξη με την επιστημονική γνώση, τα τεχνολογικά μέσα και τα σύγχρονα υλικά που έχει στη διάθεση της θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ελάχιστα επεμβατική.

Η διάσωση - διατήρηση, με μακρύ προσδόκιμο και προβλέψιμη βιολογική σταθερότητα, των φυσικών μας δοντιών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των στόχων της.

Η σύγχρονη ενδοδοντική θεραπεία είναι υψηλότατου επιπέδου και πολύ ασφαλής. Τα υλικά αποκατάστασης, όπως οι ρητίνες για τα σφραγίσματα και οι πορσελάνες για την προσθετική, μπορούν με ελάχιστο πάχος να έχουν μεγάλη αντοχή και εξαιρετική αισθητική απόδοση ενώ και η βιοσυμβατότητα τους βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η αποκοπή του φυσικού δοντιού που απαιτείται για την τοποθέτηση τους περιορίζεται στο ελάχιστο.

Η εμφυτευματολογία επίσης έχει συμβάλλει θεαματικά στη βιολογική οικονομία του στόματος και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των οδοντιατρικών ασθενών.

Όταν χάνεται ένα δόντι δεν χρειάζεται πια να τροχίσουμε τα διπλανά προκειμένου να κατασκευάσουμε μία γέφυρα. Τοποθετείται ένα εμφύτευμα (στο σημείο ακριβώς που χάθηκε το δόντι) που εκτελεί τον ρόλο της ρίζας και πάνω σε αυτό στηρίζεται ένα αυτόνομο και πλήρως λειτουργικό νέο δόντι. Η αναγκαιότητα των τεχνητών κινητών οδοντοστοιχιών, που φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τους νεότερους και ταλαιπωρούν ανυπόφορα τους περισσότερους ηλικιωμένους ασθενείς, έχει περιοριστεί σημαντικά με τη χρήση των εμφυτευμάτων.

Οι τεχνικές οστικής ανάπλασης με τα απολύτως ασφαλή και μακροχρόνια δοκιμασμένα βιοϋλικά, καθιστούν δυνατή την τοποθέτηση εμφυτευμάτων ακόμα και σε περιοχές του στόματος όπου το κόκκαλο έχει απορροφηθεί, είτε λόγω της μακροχρόνιας απουσίας των δοντιών, είτε λόγω προϋπάρχουσας περιοδοντικής νόσου που το έχει αποδομήσει. Το τελικό αποτέλεσμα είναι σταθερά, λειτουργικά, άνετα και αισθητικά αποδεκτά δόντια.