Εγκυμοσύνη: Η ουλίτιδα απειλεί την υγεία του μωρού σας

2020-11-08


Δεν είναι μόνο ζήτημα στοματικής υγιεινής. Τα ούλα που ματώνουν μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε πρόωρο τοκετό. Διαβάστε ποιο είναι το κατάλληλο σχέδιο πρόληψης και θεραπείας.

Σίγουρα έχετε ακούσει να λένε ότι η εγκυμοσύνη καταστρέφει τα δόντια ή ότι το μωρό «τραβάει» το ασβέστιο. Καμία από τις δύο δοξασίες δεν ευσταθεί. Ωστόσο είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η περίοδος της κύησης επηρεάζει τους περιοδοντικούς ιστούς, όπως άλλωστε επιδρά σε όλα τα όργανα του σώματος της μητέρας. Είναι αλήθεια λοιπόν ότι η κατάσταση των ούλων και των περιοδοντικών ιστών μπορεί να επηρεάσει και την υγεία του εμβρύου.

Εκτός από την τακτική παρακολούθηση του μαιευτήρα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι επίσης σημαντικό να έχετε τακτικά οδοντιατρικά ραντεβού. Όλο και περισσότερες έρευνες συνδέουν τις περιοδοντικές νόσους με την πρόωρη γέννηση και όσα συνεπάγεται. Τα μωρά που γεννιούνται πριν τους εννέα μήνες, έχουν χαμηλότερο βάρος και ενδέχεται να εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα υγείας, που κάποιες φορές διαγιγνώσκονται από την αρχή κι άλλοτε αρκετά αργότερα στη ζωή τους. Ειδικά στις Η.Π.Α., η πρόωρη γέννηση θεωρείται η υπ' αριθμόν ένα μαιευτική επιπλοκή και γι' αυτό γίνονται μεγάλες εκστρατείες για την ενημέρωση των γυναικών.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να αυξήσουν την οξύτητα στο στόμα, οδηγώντας σε αύξηση της τερηδόνας. Αυτό μπορεί επίσης να οφείλεται στην αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης εξαιτίας της λιγούρας και στη μειωμένη προσοχή στην προληπτική οδοντιατρική φροντίδα.

Η Αμερικανική Εταιρεία Περιοδοντολογίας σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι οι έγκυες με περιοδοντική νόσο έχουν έως επτά φορές περσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα και το νεογνό να έχει ελαττωμένο βάρος. Πιθανώς αυτό να οφείλεται στην προσταγλανδίνη, μια ουσία που εκκρίνεται όταν υπάρχει φλεγμονή. Η προσταγλανδίνη είναι η ουσία που χρησιμοποιείται στις ετοιμόγεννες για την πρόκληση του τοκετού. Εύκολα λοιπόν μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί πρέπει να αποφεύγεται η ανεπιθύμητη έκκρισή της από τα ούλα στον οργανισμό.

Σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση

Η κακή στοματική υγιεινή έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, αλτσχάιμερ, αναπνευστικές λοιμώξεις και οστεοπόρωση. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν πολύ μεγάλη επίδραση στη στοματική υγεία. Τα υψηλά επίπεδα της προγεστερόνης μπορεί να οδηγήσουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται «ουλίτιδα της εγκυμοσύνης».

Τα ούλα είναι κόκκινα, πρησμένα, ματώνουν, κάποιες φορές εμφανίζουν ογκίδια (καλοήθης υπερπλασία του ιστού των ούλων), συχνά επώδυνα. Η «ουλίτιδα της εγκυμοσύνης» συνήθως παρουσιάζεται ανάμεσα στο δεύτερο και τον όγδοο μήνα. Αν δεν ελεγχθεί, μπορεί να επιδεινώσει μια χρόνια ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, να προκαλέσει βλάβες στη στήριξη των δοντιών και να επηρεάσει την εξέλιξη της κύησης. Επιπλέον, τα περιοδοντολογικά προβλήματα που προκαλεί, μπορούν να οδηγήσουν σε οξείες καταστάσεις όπως τα αποστήματα που για την αντιμετώπισή τους απαιτείται αντιβίωση. 

5 βήματα για υγιή δόντια


Βήμα 1ο

Κάνουμε λεπτομερή οδοντιατρικό έλεγχο κατά την προγεννητική προετοιμασία ώστε να διαγνωστούν τυχόν αδιάγνωστα περιοδοντικά αλλά και γενικά οδοντιατρικά προβλήματα που ενδέχεται να εμφανιστούν κατά την κύηση. Καλό είναι να αντιμετωπιστούν εκ των προτέρων ώστε να αποφευχθούν επώδυνες οδοντιατρικές πράξεις αλλά και λήψη φαρμάκων κατά την εγκυμοσύνη.

Βήμα 2ο

Απαιτείται καθαρισμός των δοντιών στον 3ο και 8ο μήνα εφόσον η έγκυος βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση. Αν διαγνωστεί περιοδοντική νόσος, ο οδοντίατρος θα εφαρμόσει τη συντηρητική περιοδοντική θεραπεία, δηλαδή βαθύ καθαρισμό των δοντιών για να απομακρυνθούν τα βακτηρίδια και η πέτρα που βρίσκονται κάτω από τα ούλα. Η μέθοδος αυτή, απ' ότι δείχνουν οι έρευνες, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Βήμα 3ο

Εφαρμόζουμε σχολαστική στοματική υγιεινή καθημερινά. Η «ουλίτιδα της εγκυμοσύνης» μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη σωστή φροντίδα. Ο οδοντίατρος έχει περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές σε μια έγκυο, γι' αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνονται όλα τα μέτρα πρόληψης για να παραμένουν τα ούλα και το δόντια υγιή. Τόσο η τερηδόνα όσο και άλλες βλάβες των δοντιών μπορούν εύκολα να επιδεινωθούν την περίοδο αυτή που η προσοχή της γυναίκας είναι αλλού. Βουρτσίστε δύο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο και χρησιμοποιήστε καθημερινά νήμα.

Βήμα 4ο

Μετά τον τοκετό, έρχεται η περίοδος της λοχείας, τότε που η μητέρα είναι απορροφημένη με τη φροντίδα του μωρού, αλλά ο οργανισμός της είναι εξασθενημένος. Η στοματική υγεία είναι κλονισμένη, οπότε ο σωστός καθαρισμός και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο αποκτούν και πάλι ιδιαίτερη σημασία.

Βήμα 5ο

Τόσο σε αυτήν την περίοδο όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε:

  • γαλακτοκομικά,
  • πράσινα φυλλώδη λαχανικά,
  • καρότα και αμύγδαλα.

Εννοείται ότι αποφεύγονται ο καφές, το τσιγάρο και το αλκοόλ.

Η φροντίδα των δοντιών σας είναι σημαντική σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής σας, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οπότε και εμφανίζονται στοματικές και οδοντικές αλλαγές που δεν πρέπει να αγνοούνται. Διατηρώντας τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις, θα είστε έτοιμες να υποδεχτείτε το μωρό σας με ένα όμορφο, υγιές χαμόγελο.