Δημιουργεί η μάσκα προβλήματα στα δόντια;

2021-05-08

Ενδεχομένως ναι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα τη βγάλουμε μέχρι οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι μας διαβεβαιώσουν ότι είναι ασφαλές. Και φυσικά δεν υπάρχει πλέον καμία απολύτως αμφιβολία ότι η μάσκα είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας και προφύλαξης από τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Η εκτεταμένη χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει ασθένειες στα ούλα λόγω κυρίως της κακής αναπνοής. Έρευνες αναφέρουν ότι η χρήση μάσκας ευθύνεται περίπου για το 50% όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα στη στοματική κοιλότητα σήμερα.

Τα προβλήματα δημιουργούνται για τρεις κυρίως λόγους: 

1. Όταν φοράμε μάσκα αναπνέουμε περισσότερο από το στόμα κι όχι από τη μύτη που είναι το ενδεδειγμένο. Αυτή η συνήθεια μπορεί να προκαλέσει μείωση στην παραγωγή σάλιου και κατά συνέπεια ξήρανση του στόματος. Το σάλιο όμως είναι βασικό στοιχείο της υγιεινής των δοντιών μας καθώς καταπολεμά τα βακτήρια και «καθαρίζει» τα δόντια.

2. Ένα ακόμα ζήτημα που έχει παρατηρηθεί είναι ότι όσο φοράμε τη μάσκα μας, δεν πίνουμε νερό. Η μείωση της κατανάλωσης νερού συμβάλλει κι αυτή με τη σειρά της σε πιθανή ξηρότητα στο στόμα αλλά και σε γενικότερη αφυδάτωση.

3. Ο τρίτος παράγοντας και βασική αιτία της αύξησης των προβλημάτων στη στοματική υγεία, είναι η αποφυγή, λόγω καραντίνας αλλά και φόβου, των τακτικών προληπτικών επισκέψεων στα οδοντιατρεία. Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την υγεία των δοντιών μας και μέσω της πανδημίας και να εμπιστευόμαστε το γεγονός ότι ο οδοντίατρος μας λαμβάνει όλα τα μέτρα προφύλαξης.

Η ΛΥΣΗ

Όπως εξαρχής τόνισα, η λύση δεν είναι η αποφυγή της μάσκας αλλά η υιοθέτηση καλών συνηθειών:

  • Δεν παραμελούμε την καθημερινή μας στοματική υγιεινή,
  • τρεφόμαστε σωστά,
  • αποφεύγουμε τη ζάχαρη και το αλάτι,
  • αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση καφέ,
  • μειώνουμε το κάπνισμα,
  • πίνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα και
  • μασάμε συχνά τσίχλα χωρίς ζάχαρη που συμβάλλει στην παραγωγή σάλιου και μάς χαρίζει ευχάριστη αναπνοή.