Τερηδόνα, σταματήστε την πριν εμφανιστεί!

2020-03-13

Η τερηδόνα είναι μια από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες της εποχής μας, αλλά η σύγχρονη οδοντιατρική έχει κάνει σημαντικά βήματα στη μάχη εναντίον της. Η τερηδόνα καταστρέφει τους σκληρούς ιστούς των δοντιών, την αδαμαντίνη (σμάλτο) και την οδοντίνη. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα οξέα που παράγονται από τα μικρόβια του στόματος προκαλούν απώλεια αλάτων.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό η τερηδόνα να αντιμετωπιστεί έγκαιρα, διαφορετικά μπορεί να εξελιχθεί και να οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή του δοντιού και τελικά στην απώλειά του.

Τα σημάδια της τερηδόνας

Μπορείτε να διακρίνετε την αρχική απώλεια αλάτων στα δόντια σας στα αρχικά στάδια από τις λευκές κηλίδες που σχηματίζονται, συχνά κοντά στη γραμμή των ούλων. Σ' αυτό το στάδιο, η τερηδόνα μπορεί να αντιμετωπισθεί σχετικά εύκολα. Αν όμως αφήσετε τον καιρό να περάσει χωρίς να ελέγξετε τη στοματική σας υγεία, η απώλεια των αλάτων συνεχίζεται και σχηματίζεται κοιλότητα (τρύπα), η οποία μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με σφράγισμα.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις, η έναρξη αλλά και ο ρυθμός εξέλιξης της τερηδόνας οφείλονται στην αλληλεπίδραση διαφόρων παραγόντων.

Οι κυριότεροι παράγοντες είναι:

 • Τα βακτήρια που προσκολλώνται πάνω στα δόντια (πλάκα)

 • Διατροφή υψηλή σε ζάχαρη και κολλώδη φαγητά.

 • Φτωχή στοματική υγιεινή.

 • Η ανθεκτικότητα του ίδιου του δοντιού.

 • Χαμηλή παραγωγή σάλιου. Όταν κοιμόμαστε, παράγουμε πολύ μικρότερες ποσότητες σάλιου οπότε η προστατευτική του δράση μειώνεται. Γι΄αυτό το βασικότερο βούρτσισμα είναι το βραδινό.

 • Κακή σύγκλειση σιαγόνων που δυσκολεύει τον καθαρισμό.

 • Χαμηλό στοματικό pH εξαιτίας της κατανάλωσης ανθρακούχων ροφημάτων, όξινων φαγητών, κ.λπ.

 • Περιοδοντίτιδα.

Η τερηδόνα προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών, παιδιά και ενήλικες, και εμφανίζεται με τις ακόλουθες μορφές:

 • Τερηδόνα της μύλης: η πιο κοινή μορφή τερηδόνας που πλήττει παιδιά και ενήλικες και εμφανίζεται στις λείες επιφάνειες, στις μασητικές επιφάνειες και στις περιοχές ανάμεσα στα δόντια.

 • Τερηδόνα των ριζών: καθώς μεγαλώνουμε, τα ούλα υποχωρούν και εκτίθεται η ρίζα, η οποία δεν καλύπτεται από το σμάλτο (αδαμαντίνη) και είναι περισσότερο ευάλωτη στην τερηδόνα.

 • Τερηδόνα των άκρων των παλιών σφραγισμάτων: εμφανίζεται γύρω από τα παλιά σφραγίσματα ή τις προσθετικές εργασίες. Στα σημεία αυτά συσσωρεύεται πλάκα η οποία με τον καιρό δημιουργεί τερηδόνα.

Εάν τα δόντια βουρτσίζονται κανονικά τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα ή ακόμα καλύτερα μετά από κάθε φορά που τρώμε, και χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα καθημερινά για τον καθαρισμό των δοντιών, τα βακτήρια δεν θα έχουν το χρόνο να σχηματίσουν αρκετή οδοντική πλάκα για να προκαλέσουν τερηδόνα. Εάν η διατροφή μας δεν παρέχει αρκετή ζάχαρη για να τραφούν τα βακτήρια της πλάκας, να αναπτυχθούν και να παράγουν οξέα, τα δόντια είναι πιο ασφαλή, ακόμη και αν στοματική υγιεινή μας δεν είναι τέλεια. Η συχνότητα και ο χρόνος που καταναλώνουμε τρόφιμα και ποτά που μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα είναι επίσης ένας σημαντικός παράγων. Όσο συχνότερα και για όσο περισσότερο το στόμα παραμένει σε όξινο περιβάλλον τόσο ενισχύεται η απώλεια αλάτων από την αδαμαντίνη.

Η τερηδόνα απειλεί σοβαρά τα δόντια. Εάν δεν την αντιμετωπίσετε μπορεί να καταστρέψει τα δόντια σας, να απονεκρώσει τα ευαίσθητα νεύρα που βρίσκονται στο κέντρο τους και να δημιουργήσει απόστημα, δηλαδή ενδοδοντική μόλυνση. Το απόστημα αντιμετωπίζεται μόνο με ενδοδοντική θεραπεία, χειρουργική επέμβαση ή εξαγωγή του δοντιού.