7 κακές συνήθειες που πρέπει να σταματήσετε αμέσως

2021-03-13

Οι γιατροί συνηθίζουμε όταν μιλάμε για πρόληψη να αναφερόμαστε στο σωστό βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, στη χρήση οδοντικού νήματος και στις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Η στοματική υγιεινή όμως περιλαμβάνει πολλά περισσότερα. Κυρίως την προστασία του σμάλτου και τη φροντίδα των ούλων.

Ακολουθούν 7 κακές συνήθειες που μπορούν να βλάψουν σοβαρά τα δόντια σας και να αυξήσουν τα βακτήρια του στόματος.

Μασάτε πάγο

Αν σας αρέσει να μασάτε παγάκια πρέπει να ξέρετε ότι η ζημιά που μπορεί να γίνει στα δόντια σας είναι συνήθως μη αναστρέψιμη. Έχετε την εντύπωση ότι ο πάγος θα λιώσει στο στόμα σας αλλά μπορεί να προκαλέσει ραγίσματα στα δόντια ή ακόμα και να τα σπάσει. Είναι πιθανόν, αν σπάσει ένα μεγάλο κομμάτι από το δόντι, ο ασθενής να χάσει εντελώς ένα απολύτως υγιές δόντι. Εκτός από ράγισμα, μπορεί να προκληθεί ερεθισμός σε κάποιο νεύρο με αποτέλεσμα τον έντονο πονόδοντο. Η «αδυναμία» στα παγάκια μπορεί να υποδηλώνει επίσης έλλειψη σιδήρου. Αν έχετε αυτή την κακή συνήθεια, θα ήταν καλό να κάνετε άμεσα εξετάσεις αίματος. Επίσης μπορείτε:

  • Αν θέλετε να μασήσετε κάτι παγωμένο και σκληρό, προτιμήστε παγωμένα μήλα ή καρότα.
  • Χρησιμοποιήστε καλαμάκι όταν πίνετε υγρά.
  • Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

Βουρτσίζετε έντονα τα δόντια σας

Το βούρτσισμα των δοντιών σας είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διατηρήσετε το στόμα σας υγιές, αλλά το δυναμικό, επιθετικό βούρτσισμα μπορεί να βλάψει τα δόντια και τα ούλα σας. Το έντονο βούρτσισμα μπορεί να φθείρει το σμάλτο, το στρώμα που προστατεύει τα δόντια σας. Αν φθαρεί το σμάλτο, τα δόντια γίνονται ευαίσθητα και πονάνε.

Εάν βουρτσίζετε τα δόντια σας έντονα για πολύ καιρό, είναι πιθανό τα ούλα να υποχωρήσουν και να αποκαλυφτούν οι ρίζες των δοντιών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα με αισθητήρα πίεσης μπορεί να σας βοηθήσει στο σωστό βούρτσισμα των δοντιών.

Τρίζετε τα δόντια σας

Πολλοί άνθρωποι τρίζουν τα δόντια τους ενώ κοιμούνται χωρίς καν να συνειδητοποιούν ότι το κάνουν. Βρουξισμός είναι ο «επίσημος» ιατρικός όρος που περιγράφει το τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών. Πρόκειται για μία πολύ κακή «συνήθεια» που μπορεί να προκαλέσει φθορές στα δόντια, να αυξήσει τον κίνδυνο τερηδόνας και καταγμάτων. Δεν πρόκειται για ασθένεια, αλλά για μια ακούσια συμπεριφορά, συχνά έκφραση του στρες. Μπορείτε να καταλάβετε αν τρίζετε τα δόντια σας τη νύχτα εάν:

  • Ξυπνάτε με πονόλαιμο και μουδιασμένο πρόσωπο.
  • Σφίγγετε το σαγόνι σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Έχετε πληγές στο εσωτερικό των μάγουλων σας, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι τα δαγκώνετε στον ύπνο σας.

Για να σταματήσετε αυτή την κακή συνήθεια ο οδοντίατρός σας θα σας συστήσει τη χρήση οδοντικού νάρθηκα τις βραδινές ώρες. Θα μπορούσατε επίσης:

• Να κάνετε ασκήσεις χαλάρωσης όπως διαλογισμό ή ένα ζεστό μπάνιο πριν από τον ύπνο.

• Εφαρμόστε ένα ζεστό πανί στο πρόσωπό σας για να χαλαρώσετε τη γνάθο και να μην σφίγγετε τους μυς.

• Κάντε μασάζ στο σαγόνι σας για να χαλαρώσετε τους μυς.

Δεν χρησιμοποιείτε καλαμάκι

Η κατανάλωση ορισμένων ροφημάτων χωρίς καλαμάκι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα δόντια. Τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη όπως τα αναψυκτικά ή τα ενεργειακά ποτά με πρόσθετη ζάχαρη αλλά και τα όξινα, μπορούν να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τα δόντια. Η ζάχαρη που περιέχουν τροφοδοτεί τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την τερηδόνα αλλά και τα υψηλά επίπεδα οξέων διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών, αυξάνοντας τον κίνδυνο. Εξίσου επικίνδυνα για τα δόντια μας μπορούν να γίνουν και τα ροφήματα με καφεΐνη όπως ο καφές και το τσάι. Το καλαμάκι μπορεί να μειώσει τη ζημιά που προκαλείται από την κατανάλωση αυτών των ποτών στα δόντια επειδή κατευθύνει το υγρό στο πίσω μέρος του στόματος και μακριά από τα δόντια.

Χρησιμοποιείτε τα δόντια σας αντί για εργαλεία

Κάθε φορά που προσπαθείτε να ανοίξετε μία σακούλα ή να βγάλετε ένα καπάκι με τα δόντια σας, υπάρχει κίνδυνος να τα βλάψετε. Το μάσημα βοηθά στη σωστή πέψη. Αυτός είναι ο ρόλος των δοντιών και η κατασκευή τους μάς βοηθά να δαγκώνουμε και να μασάμε σωστά το φαγητό μας. Όταν προσπαθούμε να ανοίξουμε ένα μπουκάλι με τα δόντια μας, οι πιθανότητες να σπάσει κάποιο δόντι ή να ραγίσει είναι μεγάλες. Ακόμα και το σφίξιμο των δοντιών που απαιτεί το άνοιγμα μιας σακούλας, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα δόντια σας.

Καπνίζετε

Το κάπνισμα δεν είναι μόνο επιβλαβές για τη γενική υγεία σας αλλά και για τα δόντια σας. Τα άτομα που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν βακτηριακή πλάκα, η οποία προκαλεί ασθένεια των ούλων. Το κάπνισμα μειώνει επίσης τη ροή του αίματος στα ούλα, γεγονός που απαγορεύει την επούλωση στο στόμα. Επιστημονική έρευνα του 2019 που εξέταζε τη σχέση μεταξύ της χρήσης καπνού και του καρκίνου του στόματος διαπίστωσε ότι ο καπνός συνδέεται με την ανάπτυξη καρκινώματος των στοματικών πλακωδών κυττάρων (OSCC), που αντιπροσωπεύει το 90% όλων των κακοηθειών του στόματος και έχει χαμηλό ποσοστό επιβίωσης, μόλις 5 ετών. Σήμερα, η διακοπή του τσιγάρου είναι εφικτή με τη βοήθεια εξειδικευμένων ειδικών και της επιστήμης. Συζητήστε το με τον γιατρό σας.