Κάπνισμα: Ένοχο για τον στοματικό καρκίνο

2020-02-25

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οκτώμισι εκατομμύρια χρόνια ζωής χάνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως εξαιτίας των επιπτώσεων του καπνού. Τα χρόνια αυτά αντιστοιχούν σε 700.000 ανθρώπους που χάνουν την ζωή τους από τον καπνό.  

Η χρήση του είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα στη δημόσια υγεία. Το ίδιο καταστροφικό είναι το κάπνισμα και για τη στοματική κοιλότητα και τα δόντια.

Οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι το τσιγάρο περιέχει μέχρι 60 χημικές καρκινογόνες ουσίες που οδηγούν στους μη ιάσιμους καρκίνους του φάρυγγα και του λάρυγγα. Ο καρκίνος του στόματος μαζί με τον καρκίνο του φάρυγγα και του λάρυγγα αντιπροσωπεύει την 6η συχνότερη μορφή καρκίνου στον άνθρωπο και έχει σοβαρή πρόγνωση με ποσοστό 5ετούς επιβίωσης 40%-50%.

Πάνω από το 80% των ασθενών με στοματικό καρκίνο είναι καπνιστές. 

Οι πιο σημαντικές επιπτώσεις του καπνίσματος στη στοματική κοιλότητα είναι o καρκίνος του στόματος και οι προκαρκινικές διαταραχές, η αυξημένη σοβαρότητα και η έκταση των νόσων του περιοδοντίου και η κακή επούλωση τραυμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Ευρωπαίων Οδοντιάτρων (CED), ο κύκλος ζωής ενός καπνιστή για κάθε τσιγάρο που καπνίζει συντομεύεται κατά περίπου 5 λεπτά. Κινδυνεύει δηλαδή να ζήσει 10-15 χρόνια λιγότερα από τα προσδοκώμενα. Το κόστος όμως δεν μετριέται μόνο σε ζωές. Συντηρητικές εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος του καπνίσματος στην Ευρώπη στα 25,3 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ το κοινωνικό κόστος από την απώλεια παραγωγικότητας ανέρχεται ετησίως στα 8,3 δισεκατομμύρια! Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι μέχρι το 2030, εκτός εάν υπάρξουν δραματικές μειώσεις στη χρήση του καπνού, ο αριθμός θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθεί σε 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Τα καλά νέα είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος πάνω από 10 χρόνια μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στόματος στο ήμισυ.