5 συνέπειες της Covid- 19 στη στοματική κοιλότητα

2021-02-05

Συχνά οι ασθενείς της COVID-19 περιγράφουν στοματικά προβλήματα που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν εξαιτίας της ασθένειας. Παραπονιούνται για δόντια που κουνιούνται, ευαίσθητα ούλα, δυσχρωμίες στα δόντια, σπασίματα κλπ.

Παρόλο που πολλοί γιατροί συνεχίζουν να αμφισβητούν την άμεση σχέση μεταξύ του SARS-CoV-2 και της στοματικής νόσου, μελέτες δείχνουν ότι το στόμα μπορεί να είναι η πιο ευάλωτη περιοχή στον συγκεκριμένο ιό λόγω της αφθονίας του ACE2 (ένζυμο μετατροπής αγγειοτασίνης) στον στοματικό ιστό.

Μια νέα μελέτη εκτύπωσης διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με άλλους στοματικούς ιστούς, τα κύτταρα των σιελογόνων αδένων, η γλώσσα και οι αμυγδαλές φέρουν το μεγαλύτερο RNA που συνδέεται με πρωτεΐνες που ο ιός SARS-CoV-2 χρειάζεται για να μολύνει κύτταρα.


Ας δούμε όμως τι υποστηρίζουν ότι αντιμετώπισαν οι ασθενείς:

1. Φλεγμονή των ούλων

Εμφανίζεται αιμορραγία και φλεγμονή στο στοματικό ιστό ως αποτέλεσμα των αυξημένων επιπέδων κυτοκινών και ιντερλευκινών που ξεκινούν από τον ιό SARS CoV-2. Η σοβαρότητα της νόσου COVID-19 έχει συσχετιστεί με μια ανοσοαπορρύθμιση, που οδηγεί σε μια καταιγίδα κυτοκίνης. Η περιοδοντική νόσος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κυκλοφορούντων κυτοκινών, ιδιαίτερα της ιντερλευκίνης-6 (IL-6), η οποία έχει κατηγορηθεί ως μία από τις κύριες ιντερλευκίνες που οδηγούν στην κυτοκίνη.

Η περιοδοντική νόσος εξετάζεται επί του παρόντος ως μία από τις ασθένειες που μπορεί να συμβάλλει σε σοβαρότερη εμφάνιση της COVID-19.

2. Ξηροστομία

Η COVID-19 πιθανόν να προκαλεί ξηροστομία για διάφορους λόγους. Η πιο συνηθισμένη είναι η αναπνοή από το στόμα λόγω της χρήσης μάσκας. Η στοματική αναπνοή μπορεί να στεγνώσει τον στοματικό ιστό ειδικά χωρίς συχνή ενυδάτωση. Μελέτες δείχνουν ότι ένας άλλος βιολογικός μηχανισμός περιλαμβάνει ιογενή είσοδο στους σιελογόνους αδένες, οι οποίοι είναι γνωστό ότι είναι άφθονοι στον υποδοχέα ACE2.

3. Έλκη του στόματος και ουλίτιδα

Η COVID-19 έχει συσχετιστεί με ανωμαλίες αγγείων λόγω ιογενούς βλάβης των αιμοφόρων αγγείων. Το έλκος και η βλάβη των ιστών μπορούν να επιδεινωθούν περαιτέρω με αυξημένη φλεγμονή και υπερβολική ρύθμιση σε φλεγμονώδεις δείκτες λόγω του ιού SARS-CoV-2.

4. Σπασμένα δόντια

Το ψυχολογικό άγχος από την πανδημία θα μπορούσε να έχει σημαντικό ρόλο στο τρίξιμο των δοντιών που σχετίζεται με το στρες και προκαλεί ραγίσματα στην οδοντική πλάκα.

5. Απώλεια γεύσης και μυρωδιάς

Η ξαφνική απώλεια γεύσης και οσμής είναι δύο συμπτώματα που μπορούν να είναι οι πρώτοι δείκτες της COVID-19. Κατά μέσο όρο, το 80% των ατόμων που είναι θετικά στην COVID-19 παρουσιάζουν απώλεια γεύσης και μυρωδιάς, ιδιαίτερα σε ασυμπτωματικές ή ήπιες περιπτώσεις.