12 τρόφιμα που δεν φαντάζεστε ότι μπορούν να κιτρινίσουν τα δόντια σας

2021-03-07

Το σμάλτο, το εξωτερικό στρώμα των δοντιών, βοηθά στην προστασία τους από την τερηδόνα και τη φθορά που προκαλεί το μάσημα, αλλά δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα μακριά τους λεκέδες.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σμάλτο των δοντιών είναι πορώδες, που σημαίνει ότι μπορεί να απορροφήσει τις πολύχρωμες χρωστικές από τα τρόφιμα και τα ποτά, επιτρέποντας τη δημιουργία λεκέδων.

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα και ποτά που μπορούν να δημιουργήσουν λεκέδες στα δόντια λόγω των ισχυρών χρωστικών και των οξέων τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποφύγετε εντελώς. Το όπλο σας εναντίον των λεκέδων είναι το σωστό τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος.

Προσοχή όμως! Δεν χρειάζεται να το παρακάνετε με το βούρτσισμα. Αν χρησιμοποιείτε σωστά την οδοντόβουρτσά σας και πλένετε τα δόντια σας για 2 λεπτά κάθε πρωί και βράδυ, μπορείτε να διατηρήσετε τα δόντια σας λευκά. Το συχνό βούρτσισμα, πάνω από 3 φορές την ημέρα, μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα καθώς φθείρει το σμάλτο.

Μετά από κάθε γεύμα, μπορείτε να ξεπλένετε απλώς το στόμα σας με νερό και να καθαρίζετε τα δύσκολα σημεία με οδοντικό νήμα ή βουρτσάκι.

Ποιες είναι όμως οι 12 τροφές που κιτρινίζουν περισσότερο από όλες τις άλλες τα δόντια σας;

Δεν είναι δύσκολο να τις βρείτε. Πρόκειται για όλες όσες θα έκαναν τη μητέρα σου να φωνάξει, αν λέρωναν το τραπεζομάντιλο!

Το αποκαλύπτει επίσης το ίδιο το χρώμα τους. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα και τα ποτά που έχουν έντονα χρώματα συχνά περιέχουν ισχυρότερες χρωστικές ουσίες που είναι οι κύριοι ένοχοι για τους λεκέδες των δοντιών.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό που έχουν αυτά τα τρόφιμα και ποτά είναι η οξύτητα. Όσο πιο όξινα τόσο πιο πιθανό να λεκιάσουν τα δόντια σας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα οξέα μπορούν να αποδυναμώσουν το σμάλτο και να το κάνουν πιο πορώδες, επιτρέποντας στους λεκέδες να εισχωρήσουν.

Μούρα

Τα μούρα είναι συχνά σκουρόχρωμα. Οι ισχυρές χρωστικές ουσίες που βρίσκονται σε φρούτα όπως τα σμέουρα και τα βατόμουρα μπορούν να διαπεράσουν το σμάλτο των δοντιών.

Χυμός φρούτων

Περισσότεροι χυμοί φρούτων με έντονο χρώμα όπως ο χυμός από ρόδι ή κόκκινο μύρτιλο είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι της υγείας σας αλλά οι χειρότεροι εχθροί του χρώματος των δοντιών σας. Το ίδιο «επικίνδυνοι» είναι και οι πολύ όξινοι όπως ο χυμός πορτοκαλιού ή λεμονιού που επιτρέπουν στις χρωστικές να εισχωρήσουν πιο βαθιά.

Παντζάρια

Τα παντζάρια περιέχουν κόκκινες και μοβ χρωστικές ουσίες που ονομάζονται betalains, οι οποίες είναι ισχυροί παράγοντες χρωματισμού των δοντιών.

Κάρυ

Το κάρυ μπορεί να είναι ο βασιλιάς του χρωματισμού των δοντιών! Αυτό συμβαίνει επειδή το κάρυ περιέχει μια κίτρινη χρωστική ουσία που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία χρησιμοποιήθηκε ιστορικά για τη βαφή των ρούχων λόγω του πόσο αποτελεσματική ήταν στο χρωματισμό του υλικού.

Σκουρόχρωμα αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά έχουν πολύ όξινο pH, το οποίο μπορεί κυριολεκτικά να διαλύσει το σμάλτο των δοντιών, αν η κατανάλωση είναι συχνή και διαρκής. Για παράδειγμα, τα ανθρακούχα ποτά τύπου Cola έχουν 2,4 φορές πιο όξινα από το χυμό λεμονιού. Επιπλέον παίρνουν το χρώμα τους από τεχνητούς χρωστικούς παράγοντες που ονομάζονται χρωμογόνα, τα οποία μπορούν να λεκιάσουν τα δόντια με κίτρινο χρώμα.

Βαλσάμικο ξύδι

Το βαλσάμικο ξύδι είναι ένα προϊόν με υψηλή χρωστική ουσία ενώ η οξύτητά του διαπερνάει την επιφάνεια των δοντιών, καθιστώντας τη πιο επιρρεπή στη χρώση.

Σάλτσα σόγιας

Η σάλτσα σόγιας έχει σκούρες καφέ χρωστικές που μπορούν να δημιουργήσουν λεκέδες στα δόντια. Ειδικά σάλτσες όπως η σόγια μπορούν να χρωματίζουν ακόμα περισσότερο επειδή είναι πολύ συμπυκνωμένες.

Καφές

Ο καφές περιέχει οργανικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες και δημιουργούν το καφέ χρώμα του. Οι πολυφαινόλες μπορούν να διεισδύσουν και να προσκολληθούν στο σμάλτο, κάνοντας τα δόντια σταδιακά πιο... καφέ.

Τσάι

Το τσάι περιέχει τανίνες, έναν τύπο πολυφαινόλης που έχει συχνά κίτρινο ή καφέ χρώμα. Όταν οι τανίνες διαπερνούν το σμάλτο, δημιουργούν συχνά μια πρασινωπή ή γκριζωπή απόχρωση στα δόντια.

Κόκκινο κρασί

Δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Το κόκκινο κρασί περιέχει τανίνες και ερυθρές χρωστικές που προέρχονται από τη φλούδα και τους σπόρους των σταφυλιών. Οι λεκέδες κόκκινου κρασιού μοιάζουν πολύ με εκείνους που προκαλεί και ο καφές.

Σάλτσα ντομάτας

Οι σάλτσες ντομάτας είναι όξινες και γι' αυτό σταδιακά μπορούν να καταστρέψουν το σμάλτο των δοντιών.

Μαλακές καραμέλες με χρώμα

Οι καραμέλες περιέχουν τεχνητό χρώμα που μπορεί να βάψουν τα δόντια. Η κολλώδης υφή τους συντελεί ακόμα περισσότερο σε ένα αντιαισθητικό αποτέλεσμα. Η παραμονή τους στο στόμα μας μέχρι να λιώσουν, εκθέτουν τα δόντια σε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ενώ δίνουν τον χρόνο για τη δημιουργία πλάκας στα δόντια.