Ενδοδοντία

Η ενδοδοντική θεραπεία ή «απονεύρωση» όπως την ξέρουν οι περισσότεροι, έχει στόχο να διατηρήσει κάποιο δόντι στον οδοντικό φραγμό του ασθενούς και να αποφευχθεί η απώλειά του με εξαγωγή.

Όταν το δόντι πάσχει από τερηδόνα ή κάταγμα, τα μικρόβια βρίσκουν δίοδο προς τον πολφό με αποτέλεσμα να εμφανίζεται φλεγμονή που δημιουργεί κύστη, οίδημα και πόνο στη ρίζα του δοντιού. Η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) επιτρέπει στο προβληματικό δόντι να παραμείνει στο στόμα, διατηρώντας την ικανότητά του για μάσηση, χωρίς να μας πονά, ακόμα και αν έχει καταστραφεί η ζωτική λειτουργία του.

Τις περισσότερες φορές η ενδοδοντική θεραπεία είναι αναγκαίο να συνδυάζεται με άλλες θεραπείες, όπως η περιοδοντική θεραπεία. Μετά το πέρας της ενδοδοντικής θεραπείας είναι απαραίτητη η αποκατάσταση του απονευρωμένου δοντιού με σφράγισμα ή εξειδικευμένες προσθετικές κατασκευές, όταν λόγω τερηδόνας ή κατάγματος υπάρχει μεγάλη απώλεια οδοντικής ουσίας.

Η θεραπεία πραγματοποιείται είτε σε μια συνεδρία (ραντεβού), όταν δεν έχει μολυνθεί ο πολφός, είτε σε διαδοχικές, έως ότου επιτευχθεί ασηψία.