Χειρουργική στόματος

Στο ιατρείο μας εκτελείται ένα πλήθος χειρουργικών επεμβάσεων, που καλύπτουν το μεγαλύτερο εύρος των ενδοστοματικών επεμβάσεων της οδοντιατρικής. 

Η στοματική και γναθοπροσωπική χειρουργική αφορά στην πρόληψη, στη διάγνωση και στη θεραπεία οξέων και χρόνιων παθήσεων, τραυματισμών, ελαττωμάτων και αισθητικών προβλημάτων των δοντιών, του στόματος, των γνάθων και του προσώπου. Η πιο συχνή χειρουργική επέμβαση είναι η εξαγωγή δοντιού. 

Στόχος μας η διαδικασία να είναι ασφαλής, σχεδόν αναίμακτη και ανώδυνη.

Πότε είναι απαραίτητη μία χειρουργική εξαγωγή;

  • Εκτεταμένη τερηδόνα

  • Περιοδοντική νόσος

  • Οδοντικό Απόστημα / Αποτυχημένη ενδοδοντική θεραπεία

  • Κάταγμα δοντιού ή ρίζας

  • Έγκλειστα δόντια / φρονιμίτες

  • Στα πλαίσια μιας ορθοδοντικής θεραπείας

  • Προβλήματα ανατολής δοντιών

  • Τοποθέτηση πλήρους οδοντοστοιχίας

Έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι φρονιμίτες

Τα δόντια που συνηθέστερα βρίσκονται έγκλειστα είναι οι φρονιμίτες. Μπορεί να βρίσκονται τελείως μέσα στο οστό ή να έχει εμφανιστεί ένα τμήμα τους μέσα στο στόμα (ημιέγκλειστοι). Οι φρονιμίτες ανατέλλουν φυσιολογικά μετά την ηλικία των 16 - 18 ετών. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που δεν ανατέλλουν καθόλου και παραμένουν έγκλειστοι. Ο φρονιμίτης (ή σωφρονιστήρας ή τρίτος γομφίος) αποτελεί το τελευταίο δόντι της μόνιμης οδοντοφυΐας. Η αφαίρεση τους σε κάθε περίπτωση είναι σχεδόν ίδια και γίνεται χειρουργικά με τοπική αναισθησία. Για την αποφυγή του πόνου και του οιδήματος μετεγχειρητικά, ο γιατρός χορηγεί φαρμακευτική αγωγή, συνήθως 24 ώρες πριν το χειρουργείο.

Χειρουργική εξαγωγή δοντιών και ριζών

Σε πολλές περιπτώσεις, χρειάζεται περιορισμένης έκτασης χειρουργείο για την αφαίρεση έκτοπων δοντιών και ριζών. Η επέμβαση αυτή πρέπει να γίνεται με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του ασθενή και με σωστή διαχείριση των σκληρών και μαλακών ιστών. Με τον τρόπο αυτό δεν επηρεάζεται η αισθητική και η λειτουργικότητα του στόματος.

Κυνόδοντες

Στα πλαίσια μιας συνολικής ορθοδοντικής θεραπείας, σε συνεργασία με τον ορθοδοντικό, αναλαμβάνουμε τη χειρουργική αποκάλυψή τους και τη μετακίνησή τους σε σωστή θέση στο στόμα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό και η εξαγωγή τους είναι αναπόφευκτη, αυτή πραγματοποιείται με ασφάλεια και χωρίς να επηρεαστούν τα γειτονικά δόντια. Αν υπάρχει κενό στον οδοντικό φραγμό, προτείνεται συνήθως η τοποθέτηση εμφυτεύματος ή άλλη αποκατάσταση, ανάλογα με την περίπτωση.

Χειρουργική αφαίρεση κυστών και μικρών καλοηθών όγκων

Οι κύστεις των γνάθων αποτελούν μια ακόμη συχνή παθολογική κατάσταση της στοματικής περιοχής. Οι κύστεις τις περισσότερες φορές είναι οδοντογενούς αιτιολογίας. Καλοήθεις όγκοι μπορεί να εντοπιστούν σε μαλακά ή σκληρά μόρια στη στοματική κοιλότητα. Η χειρουργική αφαίρεση τους μας επιτρέπει να τους εξετάσουμε ιστολογικά σε εξειδικευμένο εργαστήριο και έτσι να αποκλείσουμε την περίπτωση κακοήθειας. Εκτός όμως από την ασφαλή χειρουργική αφαίρεσή τους, είναι απολύτως απαραίτητη η διευκρίνιση και αντιμετώπιση της αιτίας που τις δημιούργησε (π.χ. ενδοδοντική θεραπεία ή εξαγωγή του υπεύθυνου δοντιού). Εξίσου σημαντική όμως είναι και η αναπλήρωση του οστικού ελλείμματος που προκύπτει ως αποτέλεσμα της παθολογικής κατάστασης. Αυτό γίνεται με ειδικές αναγεννητικές τεχνικές που εξασφαλίζουν πως δε θα υπάρχει κίνδυνος αισθητικής ή λειτουργικής παραμόρφωσης, ώστε να δίνεται έτσι η δυνατότητα επιτυχούς αποκατάστασης (κλασσική προσθετική ή τοποθέτηση εμφυτευμάτων).

Εκτομή χαλινού

Πρόκειται για δεσμίδες συνδετικού ιστού που εντοπίζονται στο στόμα και ξεκινούν από τη γλώσσα (γλωσσικός χαλινός), τα χείλη (χειλικός χαλινός) ή την παρειά (παρειακός χαλινός). Σε ορισμένες περιπτώσεις οι χαλινοί αυτοί είναι είτε υπερτροφικοί, οπότε παρεμποδίζουν την κινητικότητα, είτε καταλήγουν σε θέση που δημιουργεί πρόβλημα στα δόντια. Τότε χρειάζεται η εκτομή (μερική ή ολική) και διευθέτησή τους, με σκοπό την εξάλειψη των προβλημάτων. Στα χειρουργεία αυτά, η χρήση laser μαλακών ιστών αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση της κλασσικής εκτομής με νυστέρι, ώστε το χειρουργείο να είναι αναίμακτο, με ελάχιστα μετεγχειρητικά συμπτώματα και γρήγορη επούλωση.

Αισθητική αποκατάσταση - πλαστική χειρουργική

Το χαμόγελο, το πιο σημαντικό μας όπλο στην πρώτη καλή εντύπωση, κάποιες φορές χρειάζεται βελτίωση. Οι συνήθεις επεμβάσεις είναι δύο:

1. Η πλαστική χειρουργική του περιοδοντίου αφορά χειρουργικές τεχνικές που αποσκοπούν στη θεραπεία περιοδοντικών προβλημάτων, προσφέροντας ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα. Η υπέρμετρη έκθεση ή υφίζηση των ούλων είναι τα συχνότερα προβλήματα που δημιουργούν οι περιοδοντικοί ιστοί στο χαμόγελο μας. Με εξειδικευμένες επεμβάσεις μπορούμε να δώσουμε το ιδανικό περίγραμμα ούλων στο χαμόγελο του ασθενή.

2. Η αισθητική του προσώπου είναι το αποτέλεσμα της υποστήριξης που παρέχουν η γνάθος και τα δόντια με τη σωστή θέση και κινητικότητα των μυών, στα χείλη. Με αναγεννητικές τεχνικές οστικών μοσχευμάτων (κατευθυνόμενη οστική αναγέννηση), μπορούμε να υποστηρίξουμε σωστά τα χείλη και τις παρειές και να δώσουμε ένα φυσικό, όμορφο χαμόγελο στον ασθενή.