Χειρουργική και προσθετική εμφυτευματολογία

Τα εμφυτεύματα αποτελούν τη μεγαλύτερη επανάσταση στην οδοντιατρική, τις τελευταίες δεκαετίες. Κατά τη δεκαετία του '60 ο Σουηδός καθηγητής Per-Ingvar Brånemark, ανακάλυψε την ιδιότητα που έχει το τιτάνιο να ενσωματώνεται βιολογικά και λειτουργικά στο οστό, εάν ακολουθηθεί ένα αυστηρά άσηπτο χειρουργικό και προσθετικό πρωτόκολλο. Ο Brånemark ονόμασε αυτή του την ανακάλυψη «οστεοενσωμάτωση» (osseointegration) και άλλαξε ριζικά την πορεία της οδοντιατρικής αλλά και πολλών πεδίων της ιατρικής. Σήμερα, η οστεοενσωμάτωση είναι μια πολύ κοινή πρακτική που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση ασθενών με σοβαρά προβλήματα.

Πλεονεκτήματα

Το πλεονέκτημα της αντικατάστασης των δοντιών που έχουν χαθεί με εμφυτεύματα είναι ότι δεν χρειάζεται να τροχίσουμε τα υγιή διπλανά δόντια για να στηρίξουμε τις γέφυρες και εξαλείφουμε την ανάγκη χρήσης κινητών οδοντοστοιχιών, με αποτέλεσμα τα άτομα να αισθάνονται αισθητικά και λειτουργικά άρτια. Επίσης, σταματά η αντιαισθητική απορρόφηση του οστού των γνάθων, που ευθύνεται για την γερασμένη εμφάνιση του προσώπου.

Ασφάλεια της θεραπείας με εμφυτεύματα

Με δεδομένο τον ενδελεχή προεγχειρητικό έλεγχο, η 20ετης κλινική εμπειρία μας και η διεθνής, τεκμηριωμένη βιβλιογραφία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα είναι ασφαλής, με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Οι απαιτήσεις συντήρησης για τους ασθενείς περιλαμβάνουν επαρκή στοματική υγιεινή με βούρτσισμα, με μεσοδόντια βουρτσάκια και οδοντικό νήμα, δύο φορές την ημέρα. Επίσης, απαραίτητη είναι η επανεξέταση και ο καθαρισμός στο οδοντιατρείο κάθε έξι μήνες. Ο έλεγχος περιλαμβάνει κλινική και -εάν χρειαστεί- ακτινογραφική εξέταση.

Άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων

Μία από τις πιο σημαντικές θεραπευτικές εφαρμογές στην εμφυτευματολογία είναι και η άμεση φόρτιση των οδοντικών εμφυτευμάτων (immediate dental implant loading). Εάν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις -δηλαδή επαρκής ποσότητα και ποιότητα οστού, ικανός αριθμός και μέγεθος εμφυτευμάτων, καθώς και απουσία φλεγμονής- τότε μπορούμε να τοποθετήσουμε τα δόντια επάνω στα εμφυτεύματα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (24 ώρες). Ο ασθενής μπορεί να μασήσει μαλακές τροφές άμεσα.

Για να είναι επιτυχημένη η άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων, είναι απαραίτητο η οδοντιατρική ομάδα και η οδοντοτεχνική ομάδα να διαθέτει μεγάλη εμπειρία, γνώσεις και άριστη συνεργασία. Στην κλινική μας, εφαρμόζουμε την άμεση φόρτιση όπου αυτό απαιτείται, με την ίδια επιτυχία που έχουμε με τη μεταγενέστερη φόρτιση. Κατά την άμεση εμφύτευση και φόρτιση η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς είναι συνήθως ανώδυνη και σε 24 ώρες αποκαθίσταται η στοματική και αισθητική λειτουργία, οπότε ο ασθενής μπορεί πολύ σύντομα να επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής του.