Αισθητική οδοντιατρική


Μετά από ένα υγιές στόμα, επιθυμούμε ένα όμορφο στόμα, ένα γοητευτικό χαμόγελο. Αυτός είναι ο στόχος της αισθητικής οδοντιατρικής. Μετά τη διαγνωστική προσέγγιση του αισθητικού προβλήματος ο ασθενής επιλέγει μία από τις πολλές επιλογές αισθητικής αποκατάστασης που θα του προτείνουμε. Ίσως αρκεί μια απλή λεύκανση δοντιών ή χρειάζονται πιο επεμβατικές αποκαταστάσεις, όπως είναι οι όψεις σύνθετης ρητίνης ή πορσελάνης, τα κεραμικά ένθετα και επένθετα, καθώς και οι ολοκεραμικές στεφάνες.

Μονάχα το χαμόγελό σου

ένας ρόδινος κρίκος να πιαστώ.

Κράτησέ με.

Γιάννης Ρίτσος, 1909-1990, Έλληνας ποιητής

(από τη συλλογή Πρωϊνό άστρο -1955- αφιερωμένη στη νεογέννητη κόρη του Έρη)

Λεύκανση

Η λεύκανση δοντιών μπορεί να γίνει στο οδοντιατρείο αλλά και στο σπίτι. Η διαδικασία της λεύκανσης στο ιατρείο διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Στηρίζεται στην εφαρμογή λευκαντικού παράγοντα (υπεροξείδιο του καρβαμιδίου ή υπεροξείδιο του υδρογόνου) στην επιφάνεια των δοντιών, το οποίο αντιδρά χημικά με τις χρωστικές και τις διασπά χωρίς να καταστρέφει την οδοντική ουσία. Πρέπει να προηγείται πάντα καθαρισμός και απομάκρυνση των εξωγενών χρωστικών καθώς και η επίλυση προβλημάτων υγείας όπως τα χαλασμένα δόντια και η ουλίτιδα. Μπορείτε να τη συνδυάσετε με λεύκανση στο σπίτι. Μετά από τη λήψη αποτυπωμάτων, από τον οδοντίατρο, της άνω και κάτω γνάθου κατασκευάζονται εξατομικευμένα «μασελάκια» μέσα στα οποία τοποθετείται από τον ασθενή συγκεκριμένη ποσότητα ειδικού λευκαντικού υλικού. Ο χρόνος παραμονής τους μέσα στο στόμα καθώς και το συνολικό χρονικό διάστημα χρήσης του καθορίζονται από τον οδοντίατρο.

Όψεις ρητίνης

Αν τα δόντια σας παρουσιάζουν πρόβλημα στο σχήμα, το χρώμα ή το μέγεθος τους, μπορούν να καλυφθούν μερικά ή ολικά με σύνθετη ρητίνη. Οι όψεις ρητίνης είναι στην ουσία μια τεχνική μικρογλυπτικής που συντελείται άμεσα πάνω στην επιφάνεια του δοντιού. Τα τελευταίας τεχνολογίας οδοντιατρικά υλικά (σύνθετες ρητίνες) προσομοιάζουν απόλυτα στο φυσικό δόντι. Η μοναδική ίσως αντένδειξη των όψεων ρητίνης είναι η καθημερινή πρόσληψη ουσιών με χρωστικές, όπως κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση καφέ, κόκκινου κρασιού κ.ά. ενώ το πλεονέκτημα τους συγκριτικά με τις όψεις πορσελάνης είναι το χαμηλότερο κόστος.

Όψεις πορσελάνης

Το μυστικό πίσω από το αστραφτερό χαμόγελο των δημοφιλών σταρ, είναι οι όψεις πορσελάνης. Πρόκειται για πολύ λεπτές κατασκευές από ειδικό κεραμικό υλικό που συγκολλούνται μόνιμα πάνω σε κάθε δόντι ξεχωριστά. Η πορσελάνη από την οποία κατασκευάζονται οι όψεις μπορεί να μιμηθεί οπτικά την επιφάνεια των αληθινών δοντιών με διαφάνειες και ανάγλυφα χαρακτηριστικά απολύτως όμοια με της φυσικής οδοντοφυΐας. Η χρήση όψεων πορσελάνης αποτελεί μία ασφαλή, ανώδυνη και μόνιμη αισθητική λύση για την συγκάλυψη δυσχρωμιών, για την αισθητική επιδιόρθωση μικρών ατελειών, τις ελλείψεις δοντιών αλλά και για σπασμένα, αποχρωματισμένα ή στραβά δόντια. Οι όψεις πορσελάνης διαρκούν συνήθως 10 με 15 χρόνια.